Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

UPUTE O NAČINU GLASOVANJE BIRAČA - OSOBA S INVALIDITETOM, NEPISMENIH BIRAČA TE BIRAČA KOJI NE MOGU PRISTUPITI NA GLASAČKO MJESTO

Slika: UPUTE O NAČINU GLASOVANJE BIRAČA - OSOBA S INVALIDITETOM, NEPISMENIH BIRAČA TE BIRAČA KOJI NE MOGU PRISTUPITI NA GLASAČKO MJESTO

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 16. stavka 1. alineje 4. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (»Narodne novine« broj 33/96, 92/01, 44/06 – Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske, 58/06 – odluka Ustavnog suda broj U-I-177/2002, 69/07 – Odluka Ustavnog suda broj U-I-2051/2007, 38/09, 85/10 – Ustav Republike Hrvatske – pročišćeni tekst, dalje: Zakon), Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE

O NAČINU GLASOVANJA BIRAČA – OSOBA S INVALIDITETOM, NEPISMENIH BIRAČA TE BIRAČA KOJI NE MOGU PRISTUPITI NA GLASAČKO MJESTO

1. Glasovanje se obavlja osobno.

Iznimno, birač koji s obzirom na postojanje invaliditeta (oštećenje vida, oštećenje gornjih ekstremiteta ili drugih oštećenja koja mu onemogućavaju samostalno glasovanje) ili zbog toga što nije pismen, ne bi mogao samostalno glasovati može doći na glasačko mjesto za provedbu državnog referenduma (dalje: glasačko mjesto) s drugom pismenom osobom koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti samo jedan od odgovora na pitanje o kojem se glasuje.

2. Kad birač zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta, ne može pristupiti na glasačko mjesto (jer je bolestan kod kuće, osoba s invaliditetom ili nepokretna osoba i sl.), a izrazi želju glasovati, obavijestit će o tome odbor za provedbu glasovanja na državnom referendumu (dalje: odbor) koji će mu omogućiti glasovanje.

Kada je odbor pravovremeno obaviješten da birač želi glasovati, tom će biraču odbor omogućiti glasovanje samo u slučaju ako je birač dostupan glasačkom mjestu te ako odbor ocijeni da će takvo glasovanje moći provesti bez ometanja glasovanja na glasačkom mjestu.

U tu svrhu predsjednik odbora odredit će najmanje dva člana ili zamjenika člana odbora koji će posjetiti birača u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja. Zato je potrebno s glasačkog mjesta uzeti više glasačkih listića kako bi birač mogao nasumice odabrati jedan glasački listić (radi sprječavanja mogućnosti da se prema saznanju o serijskom broju glasačkog listića povrijedi pravo tajnosti glasovanja), kako bi birač mogao odabrati jedan od više glasačkih listića. Pri tome će birač nakon glasovanja sam presaviti glasački listić, staviti ga u zasebnu omotnicu (kuvertu) i zatvoriti je u prisutnosti članova odbora.

Članovi odbora će po povratku na glasačko mjesto, pred ostalim članovima odbora, otvoriti omotnicu (kuvertu) te će bez pregledavanja presavijenog glasačkog listića isti (presavijen) ubaciti u glasačku kutiju, a preostale neiskorištene glasačke listiće priložiti uz ostale neiskorištene glasačke listiće na tom glasačkom mjestu.

Predsjednik odbora ili osoba koju on odredi, dužan je na izvatku iz popisa birača zaokružiti redni broj ispred imena birača koji je glasovao na opisani način.

3. Kad glasačko mjesto, pored svih nastojanja da se osigura pristupačnost osoba s invaliditetom, ne zadovoljava zahtjeve pristupačnosti osobama s invaliditetom, a birač – osoba s invaliditetom dođe ispred glasačkog mjesta i izrazi želju glasovati, predsjednik odbora odredit će dva člana odbora i uputiti ih da ispred glasačkog mjesta omoguće biraču – osobi s invaliditetom glasovanje na način predviđen u točki 2. ovih Obvezatnih uputa te će oni postupiti u skladu s istima.

4. Glasovanje birača iz točke 1. – 3. ovih Obvezatnih uputa posebno će se poimenično navesti u zapisniku o radu odbora.

5. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 014-02/11-04/05
Urbroj: 507-11-01
Zagreb, 27. prosinca 2011.

Predsjednik
Branko Hrvatin, dipl. iur., v. r.