Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

PUT DO ODRŽIVOG ZAPOŠLJAVANJA OSOBA S INVALIDITETOM

Slika: PUT DO ODRŽIVOG ZAPOŠLJAVANJA OSOBA S INVALIDITETOM

Od 25. do 26. studenoga 2019. godine u Zagrebu je održana prva međunarodna konferencija na temu ˝Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom˝ u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava

Prvo izdanje konferencije okupilo je, osim velikog broja zainteresiranih sudionika, vodeće osobe i stručnjake iz područja vještačenja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom iz zemlje i svijeta. Program konferencije je omogućio sveobuhvatan pogled u profesije, ponudio nova rješenja za stvarne poslovne izazove, podučio novim trendovima, te pružio potrebne informacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini na jednom mjestu.Materijali konferencije dostupni suovdje.



Prvog dana održavanja konferencije kroz panel rasprave naglasak je stavljen na povezanost sustava ključnih za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u području zapošljavanjai potrebi intenzivnije i usklađenije suradnje u budućnosti, te ujednačavanje kriterija vještačenja. O ovim temama govorili su: Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Franz Wolfmayr, Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom iz Austrije, Biserka Kozjak, korisnik usluge vještačenja, Marijana Dumančić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nicole Schnell, Atrium Gpe, Njemačka i Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice za vještačenje iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.



Drugog dana konferencije Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predstavila je razvoj sustava profesionalne rehabilitacije u Republici Hrvatskoj i smjer u kojem se mora razvijati s ciljem održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom. O ranim počecima profesionalne rehabilitacije i izazovima u ovom području te prijedlozima za poboljšanje ovog sustava govorili su Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljica Službe za medicinu rada,Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, Bojana Dražić, Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb i Ingrid Pammer, BBRZ – Centar za strukovno obrazovanje i rehabilitaciju, Austrija.



Ulazak i zadržavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada bili su tema posljednje panel rasprave na kojoj se govorilo o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom tijekom zapošljavanja i radnog vijeka, samozaposlene osobe s invaliditetom, mogućnostima i potrebi fleksibilnijih oblika rada, potrebi podrške za osobe s invaliditetom na radnom mjestu i poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom s ciljem intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada. O ovoj temi i svojim iskustvima govorili su Marijana Đuzel, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima i organizacijom, Ericsson Nikola Tesla d.d., Martina Sajko Olovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Marina Habijanec, Obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta KLIK, Franz Wolfmayr, Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom, Austrija i Alen Kolar, pomoćnik ravnateljice za zapošljavanje iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada na konferenciji je nazočio Leke Sokolaj, izvršni direktor.