Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

SPRIJEČIMO NASILJE NAD ŽENAMA S INVALIDITETOM

Slika: SPRIJEČIMO NASILJE NAD ŽENAMA S INVALIDITETOM

Ured za ravnopravnost spolova obilježio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizacijom Okruglog stola „Spriječimo nasilje nad ženama s invaliditetom!“, koji se održao 25. studenoga 2021. godine, u Zagrebu, u hotelu Academia

Na Okruglom stolu u pozdravnom djelu, nazočnima se obratila i izlagala ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Helena Štimac Radin, zatim dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom, Marica Mirić te zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. 

U izlaganjima se posebno naglasilo da se kao društvo općenito trebamo usmjeriti na otklanjanje onih čimbenika koji pogoduju nastanku invaliditeta, a koji žene s invaliditetom zbog dvostruke stigmatizacije (rod i invaliditet) stavljaju u nepovoljniji položaj u odnosu na žene bez invaliditeta. Niska obrazovna razina, otežan pristup tržištu rada i slabije plaćeni poslovi, čine ih ekonomski ovisnima o obitelji, o socijalnim naknadama i bez utjecaja na vlastit život, što obeshrabruje žene s invaliditetom da prijavljuju nasilje kao i na povjerenje u mogućnost cjelovite zaštite.

Zaključeno je da je u zakonodavnom pogledu učinjen stanoviti napredak, osobito u pogledu sankcioniranja nasilja u obitelji, ali da je potrebno unaprijediti suradnju i povezanost svih koji su u obvezi postupati te kontinuirano osnaživati žene s invaliditetom, provoditi izobrazbu stručnjaka, a javnim kampanjama stvarati sigurno i pristupačno okruženje.