Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

SKUP "DISTROFIJA I ZDRAVLJE"

Slika: SKUP DISTROFIJA I ZDRAVLJE

Društvo distrofičara Zagreb organiziralo je 16. studenoga 2021. godine skup „Distrofija i zdravlje“

Svrha skupa je poticanje povezivanja i suradnje među stručnjacima iz područja medicine kako bi se što kvalitetnije pružale usluge osobama s invaliditetom, prvenstveno oboljelima od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti. 

Socijalne usluge i aktivnosti koje provodi Društvo ukratko je predstavila predsjednica, Marica Mirić.

O kardiovaskularnom zdravlju govorio je izv. prof. dr. sc. Goran Krstačić, specijalist interne medicine i ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“.

U sklopu trogodišnjeg projekta „Žene i srce“ kojeg su pokrenuli Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatsko kardiološko društvo i Grad Zagreb provode se preventivni pregledi žena s ciljem podizanja svijesti ranog prepoznavanja i liječenja kardiovaskularnih bolesti. Bolesti kardiovaskularnog sustava prepoznate su kao vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Bolesti srca i krvnih žila češće pogađa žene srednje i starije životne dobi.  Pokazatelji i čimbenici rizika bolesti krvožilnog sustava i bolesti srca prikazani su  tijekom izlaganja prof. Krstačića. 

Mr. sc. Alma Rožman predstavila je plućnu rehabilitaciju kod neuromuskularnih oboljenja. Svoja iskustva iznijeli su neki sudionici skupa.

Hrvatski savez udruga invalida rada sudjelovao je na skupu.