Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

RADNI SASTANAK PO PROGRAMU UMREŽIMO USLUGE ZA NOVE PRILIKE

Slika: RADNI SASTANAK PO PROGRAMU UMREŽIMO USLUGE ZA NOVE PRILIKE

Provedeno edukativno savjetovanja s ciljem razvoja kompetencija voditelja i zaposlenika Udruge invalida rada Rijeka u pružanju kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici

U ponedjeljak 27. svibnja 2024. godine s početkom u 11.00 sati održan je sastanak i provedeno edukativno savjetovanje voditelja i djelatnica u Udruzi invalida rada Rijeka. Edukativno savjetovanje provedeno je s ciljem osnaživanja kompetencija voditelja i zaposlenika u pružanju kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici. Također, utvrđena je specifična procjena potreba korisnika. Edukativno savjetovanje provele su Nataša Franić, Ivana Znaor i Valentina Hojsak, djelatnice Hrvatskog saveza udruga invalida rada. Edukativnom savjetovanju prisustvovale su djelatnice Udruge invalida rada Rijeka Marija Bunjevac i Dolores Brezić te voditeljica i tajnica Nevenka Bakarčić. Također, na sastanku je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada i predsjednik Udruge invalida rada Rijeka Ante Štulić.

Udruga invalida rada Rijeka broji više od 500 članova invalida rada i osoba s invaliditetom. U svome svakodnevnom radu Udruga je usmjerena na pružanje socijalnih usluga svojim članovima, prvenstveno usluge savjetovanja i informiranja te je  u svojoj lokalnoj zajednici i šire upravo po tome i prepoznatljiva. Uz usluge savjetovanja i informiranja Udruga za svoje članove organizira i provodi izlete, odlaske u kazalište, odlaske na bazen, kreativne radionice – likovne i pjesničke, edukacije (uporaba i služenje modernom tehnologijom, uporaba pametnih telefona, edukacije iz područja psihologije), prevencije zdravlja (mjerenje tlaka i šećera), kućne posjete najranjivijim članovima i podjelu paketa pomoći financijski najugroženijim članovima.

Sve navedene aktivnosti Udruga provodi s ciljem organiziranja kvalitetnog slobodnog vremena za korisnike i unapređenja kvalitete življenja. Najveći broj članova Udruge je u dobi 65+. Upravo su starije osobe s invaliditetom među najugroženijim dijelom populacije koji se najčešće susreće s problemima poput socijalne izolacije, usamljenosti, slabe informiranosti i/ili dezinformiranosti, siromaštva i nasilja. Navedeni čimbenici djeluju negativno na zdravlje starijih osoba s invaliditetom stoga su i aktivnosti Udruge usmjerene zaštiti starije populacije osoba s invaliditetom.

S ciljem unapređenja kvalitete pružanja usluga a time i kvalitete življenja svojih članova i osoba s invaliditetom na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije Udruga je razvila suradnju s: Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Županijska služba Primorsko goranske županije (Područni ured Rijeka, Područni ured Rijeka – Čabar, Područni ured Rijeka – Delnice, Područni ured Rijeka – Vrbovsko, Područni ured Opatija, Područni ured Crikvenica, Područni ured Cres – Lošinj, Područni ured – Krk), Hrvatskim crvenim križem – Gradsko društvo crvenog križa Rijeka, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje – Područna služba u Rijeci, Gradom Rijeka, Primorsko goranskom županijom, Maticom umirovljenika Rijeka i Društvom multiple skleroze Primorsko goranske županije.