Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

POTPISAN UGOVOR ZA EU PROJEKT AKTIVNI U MIROVINI

Slika: POTPISAN UGOVOR ZA EU PROJEKT AKTIVNI U MIROVINI

Hrvatski savez udruga invalida rada potpisao je Sporazum o partnerstvu za projekt “Izgradnja socijalnog kapitala u lokalnoj zajednici kroz međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje”

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020." nakon provedenog postupka dodjele Odluka o financiranju projektnih prijedloga "Pridruži se - Aktivni u mirovini, potpisalo je Ugovor s Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga za projekt „Izgradnja socijalnog kapitala u lokalnoj zajednici kroz međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje“.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruga invalida rada,  Gradom Zagrebom, Maticom hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb, Hrvatskim seljačkim društvom Sljeme "Šestine" - Zagreb, Maticom umirovljenika Trnje, Klubom umirovljenika Bijenik-Lukšić i Udrugom za promicanje kulturnih vrednota "Šestinček". 




Projektom „Izgradnja socijalnog kapitala u lokalnoj zajednici kroz međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje“ planiran je razvoj i provedba programa koji će biti dostupni u lokalnoj zajednici i poticati na aktivno starenje kroz aktivnosti cjeloživotnog učenja, predavanja o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, pravnog savjetovališta, tjelovježbe, sportskih igara i natjecanja zborova, izleta, folklora, literarnog stvaralaštva, fotografije i proizvodnje narodnih rukotvorina. Osim ovih aktivnosti, projekt sadrži inovativni koncept tematskih kafića za umirovljenike, provođenje aktivnosti međugeneracijske solidarnosti u kojima se stvara video arhiva sjećanja, kampanja za sigurnost starijih u prometu te stručno istraživanje o potrebama i stavovima umirovljenika.                                                     

Cilj projekta je unaprijediti kapacitete partnerskih udruga umirovljenika i kulturno umjetničkih partnerskih udruga za osmišljavanje, unaprjeđenje i provedbu programa aktivnog starenja i međugeneracijskih programa kako bi se povećala kvaliteta života i socijalna uključenost umirovljenika s područja grada Zagreba. Odlazak u mirovinu kao proces isključenja s tržišta rada značajno povećava osjećaj socijalne isključenosti umirovljenika jer se oni često više ne osjećaju korisnim članovima društva, a slabi i njihov materijalni status, što se ovim projektom želi promijeniti kroz zapošljavanje umirovljenika, odnosno njihovo ponovno uključivanje u svijet rada.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.673.271,03 kn. Iznos potpore Europske unije je 1.422.280,38 kn, dok Republika Hrvatska financira iznos od 250.990,65 kn.

Razoblje provedbe projekta je od 27. listopada 2020. godine do 26. listopada 2022. godine.


Više informacija o projektu možete potražiti na web stranicama www.mobbing.hr i www.senior-servis.com.hr.

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu www.strukturnifondovi.hr.