Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA HRVATSKE OVE GODINE OBILJEŽEN U PETRINJI

Slika: NACIONALNI DAN INVALIDA RADA HRVATSKE OVE GODINE OBILJEŽEN U PETRINJI

S konferencije održane u Osnovnoj školi Mate Lovrak Petrinja, poslali smo poruku: „Invalidi rada Hrvatske snažno potiču obnovu Petrinje“

Ove godine, Hrvatski savez udruga invalida rada Nacionalni dan invalida rada Hrvatske obilježio je u Petrinji. Obnova koja je u punom zamahu nakon potresa poslužila nam je kao prilika da ukažemo na važnost pristupačnosti koja se odnosi na projektiranje i izgradnju svih javnih sadržaja primjenom tehničkih rješenja koja će invalidima rada i ostalim osobama s invaliditetom osigurati nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad. Primjenom dobre prakse i procjene rizika stavljajući u središte radnog procesa radnika i njegovu sigurnost i zaštitu zdravlja kao osnovno ljudsko i radno pravo želimo spriječiti nastanak novih ozljeda na radu.

U obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada u Petrinji sudjelovala je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Vjekoslav Andrić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Jelena Folnović predstavnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje, Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, predstavnici udruga članica Hrvatskog saveza udruga invalida rada, predstavnici udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije te mediji.

Konferenciji je započela minutom šutnjom za sve osobe stradale u potresu i obnovi nakon potresa, nakon čega je prikazan film "Pristupačnost kao ljudsko pravo".  

Na konferenciji se uvodno obratio predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Ante Štulić.

"Odabrali smo Petrinju, grad u kojem se nakon potresa radi na obnovi i gradnji, sa željom da upozorimo odgovorne na važnost poštivanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom, ali i prevencije stradanja na radu“, rekao je Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada.

Objasnio je kako je ovaj datum, koji se prvotno obilježavao kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom, vezan uz rudarsku nesreću koja se 1956. godine dogodila u Belgiji. U toj nesreći, zbog loše zaštite na radu, stradale su 262 osobe. Kasnije, odlukom UN-a, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca. U Hrvatskoj se, odlukom Hrvatskog sabora iz 2009. godine, 21. ožujka nastavio obilježavati kao Nacionalni dan invalida rada kako bi se javnosti ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate.

Predsjednik Saveza istaknuo je kako  HSUIR djeluje već preko 57 godina i da   se  Nacionalni dan invalida rada Hrvatske obilježava već 16 godina kontinuirano s udrugama članicama, njih 33 u Republici Hrvatskoj. Naveo je kako prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, invalida rada u Republici Hrvatskoj ima 172.420 kao korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Predsjednik HSUIR-a, Ante Štulić, na kraju je svima koji donose odluke na bilo kojim razinama poručio: „O invalidima rada – ništa o nama bez nas“.



Na konferenciji se obratila ravnateljica Osnovne škole Mato Lovrak Petrinja, Ankica Krnjajić Magdić iskazavši veliko zadovoljstvo što smo izabrali upravo njihovu školu i njihov grad za obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada kako bi poslali snažnu poruku o važnosti pristupačnosti i zaštite nastanka invaliditeta na radnom mjestu. Istaknula je da je ponosna što je škola pristupačna i prilagođena te što  nastavu pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju potpuno ravnopravno s ostalom djecom. Ravnateljica je naglasila kako je dobro da smo ponovno u školi jer iz škole kreće sve.

 

Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i dopredsjednica Hrvatskog saveza udruga invalida rada, upozorila je kako su invalidi rada u Hrvatskoj još uvijek dosta zapostavljena populacija i nemaju ni približno onakav položaj kakav imaju invalidi rada u Europi i razvijenim zemljama svijeta. I ona je istaknula značaj obilježavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana invalida rada upravo u Petrinji, kako je kazala, „u srcu novog, poslijeratnog stradanja“.

„Posebno me veseli što 33 udruge invalida rada ove godine šalju svoju snažnu poruku cijeloj Republici Hrvatskoj, a to je da invalidi rada Hrvatske snažno potiču obnovu Petrinje. Zašto? Zato što je Sisačko-moslavačka županija upravo jedna od onih koja je kroz razvoj svojih industrija, kroz svoju djelatnost, iznjedrila brojne invalide rada, brojna stradanja na poslu i ne bismo željeli da ti ljudi koji su sada doživjeli emocionalne stresove, stradanja, rušenja njihovih mjesta gdje žive, ponovno dugo čekaju da se vrate u svoju kolotečinu u kojoj su živjeli uz sve one uvjete koji su i inače teški za njih“, rekla je predsjednica SOIH-a Marica Mirić.

Kako se u Petrinji u sklopu obnove izvode građevinski radovi, apelirala je da se vodi računa o zaštiti na radu kako bi se izbjegli novi invaliditeti. Obnovu Petrinje vidi i kao priliku da se povede računa o pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

„Što bih poručila? Poručila bih da molimo, evo posebno ovdje gradonačelnicu, da se obnova obavlja upravo u duhu koji smo na početku vidjeli i na filmu koji je stvorio Ured pravobraniteljice i naš cijeli pokret osoba s invaliditetom upravo da podsjetimo, da posvijestimo koje su to prepreke. Znači, ne samo da građevine budu pristupačne, nego da nemamo građevine s tri kata koje nemaju dizala, jer svima nama trebaju u određenoj životnoj dobi, da li kad smo osobe s invaliditetom ili kad smo starije osobe. Također, da se javne površine, znači pješačke površine izgrade tako da budu prohodne za sve, ne samo za osobe u invalidskim kolicima, nego i za osobe koje su slijepe, koje imaju manje ili veće druge motoričke teškoće. Željeli bismo da se vodi računa o svim uslugama, a to znači i o komunikaciji – da se za gluhe osobe omogući da su lijepo napisani nazivi ulica, da se omogući i prevođenje, tako da jedan cijeli spektar invaliditeta bude obuhvaćen i jednostavno da nam ne niču sada, u procesu kad smo sve to osvijestili, nove barijere“, kazala je predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.


Sudionike konferencije pozdravila je i petrinjska gradonačelnica i saborska zastupnica Magdalena Komes. Istaknula je kako se prilikom projektiranja i obnove vodi računa o potrebama različitih skupina – djece, mladih, starijih osoba, osoba s invaliditetom.

„Sretna sam što zapravo pazimo na sve ovo što ste spomenuli. Dakle, pazimo i da one stare zgrade koje to nisu imale prilikom svog izvornog projektiranja, imaju i nekakva dizala ili liftove koji omogućuju osobama s teškoćama u kretanju penjanje na više katove. Iako, moram reći da kako Fond solidarnosti ima nekakve kratke rokove, kada smo radili projektne zadatke kao nekakav okvir za gradnju, nismo stigli na sve misliti, ali kad uvidimo da je neki nedostatak u pitanju, onda se borimo s projektantima da takve važne stvari ipak uđu u glavni projekt“, rekla je Komes.


Na konferenciji se obratio i Vjekoslav Andrić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja koji je čestitao Nacionalni dan invalida rada te iskazao podršku u radu istaknuvši kako braniteljska populacija ima slične probleme.


Jelena Folnović predstavnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prenijela je pozdrave od resornog ministra, čestitala Nacionalni dan invalida rada te naglasila da se prilikom obnove pazi na pristupačnost i prilagođenost javnih objekata.


U ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak na Konferenciji se obratio njen zamjenik Dario Jurišić, iskazavši zadovoljstvo što se Nacionalni dan invalida rada obilježava u Petrinji, a posebno u školi.  Naglasio je kako mu je žao što još uvijek nisu iskorišteni potencijali invalida rada za društvenu dobrobit. Iskazao je podršku u nastojanju da Petrinja bude pristupačna i prilagođena, pozvavši nas sve da budemo malo pozitivniji.


Saborska zastupnica, Ljubica Lukačić iskazala je zadovoljstvo obilježavanjem Nacionalnog dana u Petrinji, posebno se zahvalila ravnateljici Osnovne škole Mato Lovrak jer je ušla ravnopravno s drugima u prostor za konferenciju što je dokaz da je  škola u potpunosti pristupačna.

U svom obraćanju je podsjetila sve uzvanike kako i kad se proglašavao Nacionalni dan invalida rada u Saboru te istaknula kako je posebno ponosna na činjenicu da je sama sudjelovala u donošenju Odluke o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske. Ujedno je poručila da će aktivno s gradonačelnicom Komes raditi kako se ne bi dogodilo da tijekom obnove neki javni objekti nisu pristupačni.


Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, najavila je da Zakon o osobnoj asistenciji, Zakon o inkluzivnom dodatku te izmjene Zakona o socijalnoj skrbi idu  u zakonsku proceduru čijim će se donošenjem unaprijediti kvaliteta života osoba s invaliditetom. 


Na kraju konferencije, svim sudionicima podijeljene su ruže, zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici medija koji su popratili i prenijeli javnosti poruku kako invalidi rada snažno potiču obnovu Petrinje.