Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA HRVATSKE OBILJEŽEN U DUGOJ RESI

Slika: NACIONALNI DAN INVALIDA RADA HRVATSKE OBILJEŽEN U DUGOJ RESI

Hrvatski savez udruga invalida rada obilježio je Nacionalni dan invalida rada Hrvatske 21. ožujka 2024. godine u Dugoj Resi u prostoru razvojne agencije InovaDR

U Dugoj Resi je 21. ožujka 2024. godine obilježen Nacionalni dan invalida rada Hrvatske panel raspravom  „Zaštita invalida rada starije životne dobi – kako poboljšati njihov položaj u društvu“. Ovogodišnji Nacionalni dan obilježili smo u suradnji s udrugama članicama: Udrugom invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa, Udrugom invalida rada grada Karlovca, Udrugom invalida rada Karlovačke županije i Udrugom invalida rada grada Slunja. Panel raspravu su pratili i aktivno u njoj sudjelovali predstavnici udruga invalida rada, saveza osoba s invaliditetom, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te predstavnici javnih institucija s područja grada Duga Resa i područja Karlovačke županije.


Tema panel rasprave odabrana je zbog izraženog trenda starenja stanovništva te posljedica koje donosi. Proces starenja stanovništva najizraženiji je u Europi, hrvatsko društvo, kao i ostale europske države demografski stari. U usporedbi s ostalim europskim državama Republika Hrvatska se ubraja među zemlje s najstarijom populacijom te se nalazi u skupini od deset europskih zemalja s najvećim udjelom starijih osoba u ukupnom stanovništvu.

Pozdravi govor i uvod u temu panel rasprave održao je Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, dok je moderatorica rasprave bila Nataša Franić, stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga invalida rada.  

U prvom dijelu panel rasprave sudjelovali su Marija Borovec, voditeljica Službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Tomislav Benjak, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za europske fondove  i sustavne podrške, Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Marija Borovec, voditeljica Službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavila je nove zakone i mjere donesene u 2023. godini s primjenom od 1. siječnja 2024. godine posebno se osvrnuvši na Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku. Nadalje je istaknula natječaj Zaželi – prevencija institucionalizacije kao izravnu podršku i potporu u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 i odraslim osobama s invaliditetom kao sustavnu mjeru dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije. Kao veliki izazov navela je smještajni kapacitet za osobe starije životne dobi.

Tomislav Benjak, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za kvalitetu, naglasio je kako je za očuvanje zdravlja najbitnija prevencija. Što se tiče očuvanje zdravlja osoba starijih od 65 iznimno je važno odazvat se na cijepljenje protiv gripe, covid-19 te pneumokoka. Kao prevenciju očuvanja zdravlja važan je i redoviti sistematski pregled. Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi nacionalne programe, jedan od njih je nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je namijenjen osobama oba spola koje nemaju znakove bolesti crijeva ili već ranije ustanovljen rak debelog crijeva, odnosno koji slijede upute gastroenterologa, a u dobi su od 50 do 75 godina. Od ciljeva koje ima Hrvatski zavod za javno zdravstvo gospodin Benjak je posebno istaknuo odaziv onog dijela stanovništva koje dvije godine nije posjetilo svog doktora obiteljske medicine.


Dario Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom istaknuo je da prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u RH ima  88 977 invalida rada. Diskriminacija osoba s invaliditetom u svijetu rada je potkrijepljena negativnim pretpostavkama i stavovima mnogih poslodavaca i zajednice o produktivnosti i sposobnostima osoba s invaliditetom i netočnoj percepciji da oni predstavljaju veći rizik za zdravlje i sigurnost na radu. Stoga nam je posebno važno istaknuti da invaliditet nije zapreka za rad i da osobe s invaliditetom imaju pravo na podršku u ostvarenju prava na rad. U tu svrhu Republika Hrvatska je osnovala i posebnu instituciju, Zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja sufinancira troškove prilagodbe i na razne načine subvencionira i potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom kako ono ne bi bilo trošak poslodavca.

Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske naglasila je važnost sustavnog financiranja te zahvalila Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva na pruženoj podrški unapređenja radu udruga osoba s invaliditetom. Navela je važnost razvijanja volonterstva ne samo kod mladih osoba nego i kod osoba starije životne dobi.

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za europske fondove  i sustavne podrške, predstavio je model natječaja Nacionalne zaklade raspisan za udruge osoba s invaliditetom. Naglasio je da je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva prepoznala ulogu i važnost udruga osoba s invaliditetom, ali je i istaknuo važnost suradnje udruga s  lokalnom upravom i samoupravom. Upravo ovakva događanja su prilika da lokalna uprava i samouprava s udrugama pronađe modele za održivost udruga.


U drugom dijelu panel rasprave o svojim iskustvima, radu i projektima govorile su predstavnice: Maja Vučinić – Knežević, pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Karlovačke županije, Katarina Srakočić, zamjenica gradonačelnika Grada Duge Rese, Dragoslava Cindrić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće imovinsko pravne odnose Grada Sunja, Josipa Urem, dopredsjednica Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa, Željka Ilić, predsjednica Udruge invalida rada grada Karlovaca, Mirjana Markešić, predsjednica Udruge invalida rada Karlovačke županije, Jelena Kovačević, predsjednica Udruge invalida rada grada Slunja.

Maja Vučinić – Knežević, pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Karlovačke županije, naglasila je važnost pomoći starijim osobama. Ukazala je na sve mjere koje Karlovačka županija provodi s ciljem unapređenja života osoba starije životne dobi.

Katarina Srakočić, zamjenica gradonačelnika Grada Duge Rese, predstavila je sve projekte koje je Grad Duga Resa provodio s Udrugom invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa. 

Dragoslava Cindrić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće imovinsko pravne odnose Grada Sunja, navela je projekte koje Grad Slunj provodi s Udrugom invalida rada i Maticom umirovljenika. 

Josipa Urem, dopredsjednica Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa, predstavila je projekt osobne asistencije i njegovu važnost za lokalnu zajednicu. Posebno je naglasila suradnju sa srodnim udrugama te podršku koju imaju od Grada i Županije.

Željka Ilić, predsjednica Udruge invalida rada grada Karlovaca, navela je izazove s kojima se Udruga suočava, a tiču se osoba starije životne dobi. Navela je da volonteri animiraju članove starije životne dobi za uključivanje u aktivnosti koje Udruga provodi. Predsjednica Ilić je navela da se Udruga ponosi šahovskim turnirom kojeg organiziraju već devetnaest godina. Kao najvažniju aktivnost koju Udruga provodi za svoje članove navela je organizirane odlaske u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Makarskoj.  

Mirjana Markešić, predsjednica Udruge invalida rada Karlovačke županije, u svom izlaganju se osvrnula na dislociranost svojih članova te nemogućnost organiziranja zajedničkih aktivnosti. Kao najveći izazov navela je nepostojanje specijaliziranog prijevoza za osobe s invaliditetom. No, istaknula je jako dobru suradnju sa srodnim udrugama s područja Karlovca i Karlovačke županije. 

Jelena Kovačević, predsjednica Udruge invalida rada grada Slunja prezentirala je programe koje Udruga provodi. Posebno je istaknula projekt Rekreativni kutak za starije osobe.

Na samom kraju sve prisutne su pjesmom uveselili članovi KUD "Graničar" Cvitović i učenici OŠ Ivan Goran Kovačić Duga Resa. 


Nacionalni dan invalida rada Hrvatske obilježen je uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.