Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

MEĐUNARODNI HUMANITARNI DAN

Slika: MEĐUNARODNI HUMANITARNI DAN

Svake godine 23. studenoga, obilježava se Međunarodni humanitarni dan – dan kada se želi ukazati na nužnost zaštite i očuvanja sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija u njihovom radu.

U svijetu se svake godine 23. studenog obilježava Međunarodni humanitarni dan. Cilj Međunarodnog humanitarnog dana je podsjetiti ljude diljem svijeta na potrebu ulaganja u vlastitu dobrotu.

Ovaj dan nudi priliku da javnost sazna više o humanitarnim organizacijama, što rade oni koji se bave humanitarnim radom i s kojim se izazovima svakodnevno susreću. Također, ovaj dan je prilika nevladinim organizacijama da pokažu svoje aktivnosti koje su provele te da se oda počast onima koji su poginuli ili su na neki način povrijeđeni za vrijeme svog humanitarnog djelovanja.

Humanitarna djelatnost je djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez obzira na nacionalne, vjerske, političke i druge predrasude pruža humanitarna pomoć osobama kojima je prijeko potrebna zbog stanja u kome se nalaze, a za koje ona nisu kriva.

Na Međunarodni humanitarni dan imamo priliku preispitati svoje poteze u smjeru pomoći koju možemo pružiti i razmisliti o našem vlastitom životu.

Najbolje vrijeme za djelovanje je upravo sada! Kaže se da je čovjek velik onoliko koliko daje, a ne koliko posjeduje. Tijekom cijele godine postoje datumi posvećeni humanitarnom radu i davanju kako bi nas podsjetili da najveći dar koji čovjek može darovati drugome je dio sebe kako bi spasio tuđi život.