Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI

Slika: NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI

Dan 21. svibnja proglašen je Nacionalnim danom oboljelih od neuromuskularnih bolesti


Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti, 21. svibnja obilježava se s ciljem kontinuiranog senzibiliziranja javnosti o potrebama i mogućnostima osoba oboljelih od mišićne distrofije i srodnih bolesti.

Trenutno je poznato oko 40 neuromuskularnih poremećaja katalogiziranih u dvije grupe (neuropatije i miopatije) određene tipom tkiva koji je napadnut. Istovremeno ove grupe su katalogizirane u daljnje podgrupe.

Kao cjelina, neuromuskularne bolesti pogađaju ljude u svim razdobljima života: djeca, adolescenti, odrasli ili starija dob, i to oba spola. Prisutnost ove bolesti je raširena u cijelom svijetu, nema zemlje niti regije bez osobe pogođene nekim tipom mišićne distrofije ili neuromuskularne bolesti. Pojavljivanje neuromuskularnih bolesti je općenito 1 na svakih 1000 rođenih, dok je mišićna distrofija općenito blizu 1 na svakih 2000 rođenih, a u pojedinačnim raznolikostima najveća učestalost je nađena kod Duchenne mišićne distrofije (najčešćom i najtežom) gdje se pojavljuje kod 1 od 3500 rođene muške djece.
Više o Nacionalnom danu oboljelih od neuromuskularnih bolesti možete pronaći na stranicamaSaveza društava distrofičara Hrvatske.