Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

AKO NE VIDIMO, NISMO NEVIDLJIVI

Slika: AKO NE VIDIMO, NISMO NEVIDLJIVI

15. listopada 2021. godine obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih

Ovogodišnjom porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“  želi se upozoriti javnost na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo, što se u urbanim sredinama lako može vidjeti po broju i prohodnosti taktilnih traka – staza vodilja koje omogućavaju lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama.

Simbolično se ispred Hrvatskog saveza slijepih u Draškovićevoj ulici održala gerilska akcija – postavljene su prepreke na taktilne staze s porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“ koja stavlja naglasak na važnost slobodnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojima su osnovni preduvjeti za sigurno kretanje bijeli štap te kretanje po taktilnim trakama – stazama vodiljama.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti kretanja slijepih osoba koji je osnovni preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima kao i za uključivanje u život zajednice. U Hrvatskoj se Međunarodni dan bijelog štapa obilježava od 15. listopada 1996. godine kada se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, a tim danom najšira se javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa pridružila se i Nataša Franić, stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga invalida rada