Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

26. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Slika: 26. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom organizirala je 26. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom organizirala je 26. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i gradonačelnika Grada Zagreba, Tomislava Tomaševića. Simpozij se održao 13. i 14. prosinca 2021. godine  putem Zoom platforme.
Ovogodišnji Simpozij naglasak je stavio na ciljeve održivog razvoja, sport i osobe s invaliditetom te žene s invaliditetom.
Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Zorislav Bobuš dr. med. u uvodnom obraćanju posebno se zahvalio prijateljima iz Sjeverne Makedonija, Crne Gore i Srbije na sudjelovanju te potpori u borbi za prava osoba s invaliditetom. Osvrnuo se na nepristupačnost obrazovnih ustanova, nemogućnost kvalitetnog obrazovanja mladih osoba s invaliditetom.
Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom istaknula je dugogodišnje uspješno partnerstvo sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
Nakon uvodnih pozdrava uslijedila su predavanja. Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održala je predavanje pod naslovom “Što reforma sustava socijalne skrbi donosi osobama s invaliditetom?”.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, održala je predavanje o  važnost glavnog ureda u Zagrebu i područnih ureda u Osijeku, Rijeci i Splitu, kao snažne karike u promicanju prava osoba s invaliditetom.
Jasenka Sučec i Petra Herak iz Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom govorili su o projektu osobnog asistenta na radnom mjestu te mogućim rješenjima. Đurđica Ivković iz UNICEF-a Hrvatska održala je predavanje pod naslovom 'UNICEF u podršci djeci s teškoćama u razvoju', predstavivši  mjere za djecu s teškoćama. Posebno je naglasila činjenicu da je važno započeti podršku od najranije dobi djeteta. Nakon pauze Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom Srbije predstavila je Akademiju mladih lidera s invaliditetom. Iznijela je posebno iskustva iz provedene Ljetne škole za mlade pa je izrazila nadu da će pisati manje projekte, kako bi se po standardima približili onima iz EU. Iskustva su iznijeli i Branimir Jovanovski iz Sjeverne Makedonije te Aleksandra Popović iz Crne Gore. 
Gordana Jurčević iz SOIH-a - Mreže žena s invaliditetom govorila je o značaju konvencija i alternativnih izvješća s posebnim naglaskom na primjeru Istanbulske konvencije. Prikazan je i film o ubojstvu na radnom mjestu zagrebačke sutkinje Ljiljane Hvalec, u kojem se njezin sin vraća u djetinjstvo i opisuje sjećanja, #empatijasada.
Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatskom održala je posljednje predavanje prvog dana Simpozija, pod naslovom 'Vizija inkluzivnog društva 2030.' Čime je završio prvi dan Simpozija. 
  
Drugi dan Simpozija imao je naglasak na sportu osoba s invaliditetom, pristupačnosti digitalnih sadržaja i usluga te na iskustvima provedbe projekta 'Zaželi'.
Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, održao je predavanje pod naslovom 'Novi pristup Para sportu u RH', istaknuvši važnost uključivanja djece i mladih s invaliditetom u sport. Na predavanje se nadovezala i Ana Sršen iz Plivačkog kluba Natator, pod naslovom 'Od terapijskog plivanja do Paraolimpijskih igara'.
'Pristupačnost digitalnih sadržaja i usluga' predstavila je Tamara Horvat Klemen iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
Nakon pauze predstavnici udruga osoba s invaliditetom iz cijele Republike Hrvatske iznijeli su iskustva rada kroz projekt 'Zaželi', kao i izazove s kojima se suočavaju. 

Hrvatski savez udruga invalida rada sudjelovao je na Simpoziju.