Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

UMREŽIMO USLUGE ZA NOVE PRILIKE

Slika: UMREŽIMO USLUGE ZA NOVE PRILIKE

Održano predavanje „Posljedice i razlike između potpisivanja Ugovora o doživotnom uzdržavanju i Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju“ i „Nasilje nad osobama s invaliditetom starije životne dobi“

Dana 23. svibnja 2024. godine s početkom u 13.00 sati pravnik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Leke Sokolaj održao je predavanja na teme: „Posljedice i razlike između potpisivanja Ugovora o doživotnom uzdržavanju i Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju“ iNasilje nad osobama s invaliditetom starije životne dobi“.

Predavanja su provedena s ciljem informiranja i educiranja voditelja udruga članica Hrvatskog saveza udruga invalida rada.

Predavanjem  „Posljedice i razlike između potpisivanja Ugovora o doživotnom uzdržavanju i Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju“ ukazalo se na glavne značajke i različitosti između Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i Ugovora o doživotnom uzdržavanju jer korisnici iz neznanja potpisivanjem ugovora često dožive štetne posljedice po njih i kvalitetu njihova življenja. Informiranjem korisnika o razlikama pozitivno se utječe na smanjivanje štetnih posljedica.

Nasilje nad osobama s invaliditetom starije životne dobi predstavlja veliki problem. Osobe s invaliditetom starije životne dobi rijetko prepoznaju različite oblike nasilja, a kada prepoznaju nasilje, ovisnost o nasilnicima dodatno im otežava prijavljivanje nasilja. Predavanjem „Nasilje nad osobama starije životne dobi“ ukazalo se na različite oblike nasilja i važnost prijavljivanja nasilja, te kome i kako prijaviti nasilje. Osobe s invaliditetom starije životne dobi često su žrtve nasilja od strane članova obitelji i ukućana. Nasilje u obitelji predstavlja izazov u zaštiti ljudskih prava (pravo na život, sigurnost, dostojanstvo, tjelesni i emocionalni integritet) te ostavlja duboke zdravstvene, socijalne i druge posljedice na žrtvu nasilja kao i na funkcioniranje cijele obitelji, zajednice i društva. Predavanjem se ukazalo i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 14. ožujka 2024. godine.

Na predavanjima su sudjelovali voditelji i predstavnici devet udruga članica HSUIR-a.