Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA VLADE RH ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Slika: ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA VLADE RH ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U utorak, 28. lipnja 2022. godine održana je sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom


Uz predsjednicu Povjerenstva i državnu tajnicu Mariju Pletikosa i članove, sjednici su nazočili saborska zastupnica Ljubica Lukačić, državni tajnik Ivan Vidiš te pomoćnik ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Tomislav Benjak.

Teme održane sjednice vezane su uz snažnije uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, novi Zakon o registru osoba s invaliditetom, Nacrt prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji i Nacrt prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku.

Državni tajnik Ivan Vidiš istaknuo je kako Vlada RH svake godine izdvaja oko milijardu kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja s posebnim naglaskom na zapošljavanje osoba s invaliditetom. U mjere aktivne politike zapošljavanja, godišnje se uključi oko 1.400 osoba s invaliditetom.

„Ako uzmemo u obzir ukupna sredstva izdvojena u mandatu ove Vlade, s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, radi se o iznosu od 647 milijuna kuna i to za mjere HZZ-a 151 milijun kuna te za poticaje ZOSI-a 496 milijuna kuna.

Doc. dr. sc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a upoznao je članove Povjerenstva na koji način se sukladno Zakonu o Registru osoba s invaliditetom utvrđuje status osobe s invaliditetom.

Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra izvijestila je članove o aktivnostima provedenim u svrhu izrade Nacrta prijedloga zakona o osobnoj asistenciji kojim se definira usluga osobne asistencije, sadržaj i način pružanja usluge, korisnici usluge, postupak za priznavanje prava na uslugu osobne asistencije, uvjeti za pružatelje usluga, ugovaranje usluga, imenovanje, sastav i zadaća Komisije za procjenu potreba za uslugom osobne asistencije, evidencije, nadzor, financiranje usluge, naknadu štete, prekršajne i kaznene odredbe, te druga pitanja značajna za pružanje usluge osobne asistencije.

Članica Povjerenstva prof. dr. sc. Lelia Kiš Glavaš u ime Vijeća studija Edukacijske rehabilitacije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta apelirala je da se poduzmu mjere potrebne za zabranu korištenja takozvanog CD (Chlorine Dioxid) protokola (poznatog i kao Miracle Mineral Solution – MMS) koji se reklamira kao protokol za liječenje poremećaja iz spektra autizma. Štetnost ovog proizvoda prepoznata je u svijetu i u Republici Hrvatskoj, no on se i dalje putem društvenih mreža propisuje i prodaje. Na štetnost ovog proizvoda 20. lipnja ove godine upozorila je Hrvatska liječnička komora, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Svjetska zdravstvena organizacija i regulatorna tijela brojnih zemalja svijeta.

Budući da se korištenju CD protokola pripisuju ozbiljne nuspojave na zdravlje korisnika, osoba s poremećajem iz spektra autizma, ovim putem Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske daje punu podršku za zabranu korištenja takozvanog CD protokola!

Član Povjerenstva ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada je izvršni direktor, Leke Sokolaj. 

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike