Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

TJEDAN OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG I NACIONALNOG DANA ZAŠTITE NA RADU

Slika: TJEDAN OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG I NACIONALNOG DANA ZAŠTITE NA RADU

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, kao središnje nacionalne javne ustanove u suradnji s partnerima odvijat će se na području Republike Hrvatske i uključit će brojne zanimljive aktivnosti

U svijetu 28. travnja svake godine prisjećamo se na 28 smrtno stradalih radnika u travnju 1987., na gradilištu u državi Connecticut u SAD-u, tijekom izgradnje objekta u američkom gradu Bridgeportu. U znak sjećanja u tom gradu postavljeno je i spomen obilježje poginulim radnicima u nesreći. Taj dan Međunarodna organizacija rada proglasila je Svjetskim danom zaštite na radu  u znak trajnog spomena na sve smrtno stradale i preminule radnike diljem svijeta.

U Republici Hrvatskoj, odlukom Hrvatskog sabora, 28.travnja obilježavamo i kao Nacionalni dan zaštite na radu. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Grada Mursko Središće podno spomen obilježja odati će počast desetorici poginulih rudara u teškoj nesreći u studenome 1961.godine u rudarskom oknu, u bivšem rudniku u Murskom Središću, kao i svim drugim smrtno stradalim radnicima u našoj zemlji.

U suradnji s domaćinom Gradom Mursko Središće, 26. travnja će se u Centru za kulturu „Rudar“ održati savjetovanje „Zaštiti se znanjem – promjeri dobre prakse u zaštiti na radu“. Predstavit će se i nova dvogodišnja europska kampanja „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“, te dodijeliti godišnja novinarska nagrada i priznanja za promicanje zaštite na radu glasilima tvrtki i sindikata. Također će se i studentima studija sigurnosti na radu s najboljim diplomskim radovima uručiti  priznanja. U okviru bogatog programa, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizirat će za sudionike programa savjetovanja kontrolu krvnog tlaka i razine šećera u krvi, a Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec prikazat će vježbu pružanja prove pomoći.

Različitim programskim sadržajima prigodom Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, Zavod za unapređivanje zaštite na radu i sudionici pojedinih aktivnosti ukazat će da su prevencija rizika i promicanje sigurnijih i zdravijih uvjeta, na mjestima rada, ključni za očuvanje radne sposobnosti radnika, zadovoljavanje potreba tržišta rada, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, ostvarivanje poslovnih planova, postizanje produktivnosti, konkurentnosti, gospodarskog rasta. te za materijalnu sigurnost pojedinca i njegove obitelji.

Povećane poslovne aktivnosti i uključivanje na tržište rada novih radnika donose i nove rizike, a time i potrebu pojačanog sigurnosnog djelovanja svih ključnih čimbenika u području zaštite na radu. Upravo zbog toga i tijekom ove godine potrebno je u svakoj radnoj sredini i šire, dosljednom provedbom aktivnosti i promicanjem ciljeva prve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“, ostvariti smanjenje broja i stope ozljeda na radu, bolesti povezanih s radom, dana bolovanja i troškova uzrokovanih tim posljedicama. Za učinkovito gospodarstvo potrebna je učinkovita zaštita na radu, a to je obveza i opći interes poslodavaca, radnika i društva.

Cjeloviti program obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu možete preuzeti u prilogu. 

Preuzeto: http://zuznr.hr/