NAGRADA KRIŽEVAČKOJ ČOKOLATERIJI HEDONA

Križevačka čokolaterija Hedona ponosni je dobitnik prestižne nagrade Razvojne banke Vijeća Europe, za socijalnu koheziju na inovativan i učinkovit način

Nagrada Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za socijalnu koheziju godišnji je natječaj za prepoznavanje projekta koji se bavi gorućim socijalnim pitanjima u jednoj od 42 zemlje članice CEB-a.
U konkurenciji 84 na natječaj prijavljena projekta procjenjivali su se kriteriji utjecaja, održivosti i inovativnosti /ponovljivosti. Između sedam projekata koji su ušli u uži izbor, izabran je poslovni model tvrtke Hedona iz Križevaca.

Tvrtka Hedona je društveno poduzeće sa statusom integrativne radionice, koje proizvodi čokoladne i slastičarske proizvode, a zapošljava uglavnom osobe s invaliditetom. Prepoznajući socijalno poduzetništvo kao način inovativnog pristupa postojećim socijalnim problemima, tvrtka doprinosi suzbijanju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom.
Podrška integraciji osoba s invaliditetom u Hedoninu slučaju rezultira opipljivim socijalnim učinkom, a inicijativa je provodljiva i u drugim europskim zemljama.

„Svih sedam projekata koji su ušli u uži izbor bili su izvanredni i žiri je imao težak zadatak odabrati samo jednog pobjednika. Na kraju, ono što je prevagnulo u korist tvrtke Hedona d.o.o. je njihov poduzetnički poslovni model kombiniran s opipljivim socijalnim učinkom podržavajući uključivanje osoba s invaliditetom. Inicijativa se može lako ponoviti u drugim europskim zemljama, što je žiri također uzeo u obzir. Pomoć integriranju najugroženijih građana jedan je od tri strateška prioriteta CEB-a, što pobjednički projekt čini u potpunosti u skladu s mandatom CEB-a ”,rekla je Snežana Samardžić-Marković, predsjednica žirija.

Hedona d.o.o. dobit će nagradu od 25 000 eura za značajan doprinos društvenoj koheziji na inovativan i učinkovit način.

Zbog pandemije COVID-19, dodjela nagrada se odgađa i održat će se 27. studenog 2020. godine u Strasbourgu.