Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

SJEDNICA POVJERENSTVA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Slika: SJEDNICA POVJERENSTVA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 10. lipnja 2020. godine održana je sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

Na prijedlog Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i 12 nacionalnih saveza osoba s invaliditetom održana je tematska sjednica Povjerenstvu vezano uz položaj osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama i humanitarnim kriznim stanjima.

Marica Mirić, članica Povjerenstva i dopredsjednica SOIH-a, članovima Povjerenstva kroz održanu prezentaciju upozorila je na obveze Republike Hrvatske po Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, a vezano uz zbrinjavanje osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama i humanitarnim kriznim stanjima. Istaknula je uočene nedostatke u vrijeme pandemije i potresa naglasivši potrebu sustavnog i koordiniranog djelovanja na nacionalnoj i lokalnoj razini. Najavljeno je osnivanje radne skupine koja će pripremiti smjernice, prijedloge mjera i načina praćenja mjera u svrhu što bolje zaštite osoba s invaliditetom.

Članove Povjerenstva predstavnici nadležnih tijela izvijestili su o svim poduzetim aktivnostima u vrijeme pandemije te o daljnjim koracima koji će biti poduzeti u svrhu poboljšanja postojećeg stanja položaja osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama i humanitarnim kriznim stanjima. Članovi Povjerenstva iznosili su svoje prijedloge načina rješavanja problema s kojima su se osobe s invaliditetom susretale u vrijeme krize u proteklom razdoblju, a sve u svrhu očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.