Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ODRŽAN II. SASTANAK IV. SAZIVA STRUČNOG SAVJETA PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Slika: ODRŽAN II.  SASTANAK IV. SAZIVA STRUČNOG SAVJETA PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Putem ZOOM platforme 28. kolovoza 2020. godine održan je II. sastanak IV. saziva Stručnog savjeta Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Na ovom online sastanku sudjelovali su članovi Stručnog savjeta kao predstavnici saveza, udruga i inicijativa osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, te predstavnici akademskih ustanova, iz Zagreba, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Pule i Dubrovnika. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali i sastanak vodili pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Tijekom sastanka razgovaralo se o radu Stručnog savjeta tijekom 2020. i 2021. godine, kao i o temama vezanim za okolnosti življenja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u uvjetima pandemije bolesti COVID-19. S obzirom na događanja u 2020. godini pravobraniteljica je predložila da se Sporazumu o osnivanju i radu Stručnog savjeta pridoda dodatak kojim će se zbog aktualnih zbivanja i nemogućnosti redovnog rada Stručnog savjeta mandat članovima izabranim u 2020. produžiti i na 2021. godinu. Također, istaknuto je kako je tijekom proteklih mjeseci otežanog rada Ured pravobraniteljice normalno funkcionirao, kako su od strane nadležnih tijela uvažavane upućivane preporuke (posebice je važnom istaknuta preporuka o položaju korisnika smještaja u domovima za starije i nemoćne u uvjetima pandemije koronavirusa) te kako je uspostavljena vrlo dobra suradnja s nadležnim tijelima različitih sustava.

Među najvećim izazovima u budućnosti prepoznati su početak i odvijanje nastave u novoj školskoj godini, organizacija nastave za djecu s teškoćama u razvoju, pitanje uređenja rada asistenata u posebnim okolnostima pandemije, nužnost bolje operacionalizacije postupanja žurnih službi prema osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama, dugotrajnost provođenja natječaja Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom zaključenog u veljači ove godine za zapošljavanje i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom, poteškoće u komunikaciji i načinima prenošenju informacija, važnost nastavka podrške radu udruga koje su pružatelji socijalnih usluga, te druge aktualne teme od važnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Zbog zaštite zdravlja i sprečavanja širenja zaraze do daljega je dogovoren rad putem digitalnih platformi u punom sastavu Stručnog savjeta, kao i u užem sastavu ovisno o temi te održavanje online sastanaka s predstavnicima nadležnih tijela i institucija.

Izvor: https://posi.hr/