Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, odlukom Hrvatskog sabora od 2017. godine obilježava se posljednje srijede u veljači

Diljem svijeta danas će se obilježiti Dan ružičastih majica, nasto kao znak podrške dječaku izloženom vršnjačkom nasilju jer je bio odjeven u ružičastu majicu, koju je nosio u znak potpore bolesnoj majci. Upravo je stoga ružičasta boja postala prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Danas će se brojnim aktivnostima osvijestiti javnost o nasilju, njegovim posljedicama, ali i snazi koju pozitivne društvene vrijednosti i poštivanje različitosti imaju na djecu i mlade. Nasilje danas nije samo verbalno ili fizičko, već je sve je izraženije u virtualnom svijetu i društvenim mrežama koje djeca i mladi svakodnevno koriste.

Stoga je potrebno skrenuti pozornost na potrebu otvorene rasprave o problemu nasilja, pravovremene zaštite žrtava vršnjačkog nasilja kao i pružanja pomoći djeci i mladima koji čine nasilje. Od iznimne je važnosti kontinuirana i sustavna provedba preventivnih aktivnosti namijenjenih djeci, mladima, roditeljima i nastavnicima koje su usmjerene razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te podizanju razine svijesti i znanja o pojavi vršnjačkog nasilja.
Zajedničkim snagama potrebno je uputiti jasnu poruku kako je nasilje neprihvatljivo te promovirati kulturu mira i nenasilja.

I vi možete reći#nasiljeprestajeovdje.