AUTIZAM: PERCEPCIJA I STVARNOST

Savez udruga za autizam Hrvatske i Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom organizirali su konferenciju pod nazivom "Autizam: Percepcija i stvarnost" u petak, 22. studenoga 2019. godine u Zagrebu

Uorganizaciji Saveza udruga za autizam Hrvatske i Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom održala se konferencija "Autizam: percepcija i stvarnost" čiji je cilj bio analizirati percepciju autizma u stvarnosti, obzirom na to da se široka javna slika o autizmu nerijetko stječe putem likova iz filmova i serija.

Prava slika o autizmu nije slika koju predstavlja lik Sheldona iz serije „Teorija velikog praska” ili Kišni čovjek iz istoimenog filma. Autizam podrazumijeva širok spektar poremećaja kojeg imaju osobe s teškim senzornim, socijalnim i govornim teškoćama.

Cilj ove konferencije je pomoći roditeljima koju u jednom periodu shvate da imaju dijete s odstupanjima u ponašanju i govoru te pronaći način kako im društvo može pomoći.

Saveza udruga za autizam Hrvatske i Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom već desetak godina razmjenjuju iskustva kao članice Saveza za autizam Europe. I u Srbiji i u Hrvatskoj roditeljima je omogućen veliki broj različitih terapija za djecu s poremećajima iz spektra autizma, ali takve metode često su u eksperimentalnim fazama te su često njihovi rezultati upitni, a financiranje terapija predstavlja veliko financijsko opterećenje za roditelje.

Kao veliki problem, izlagači na konferenciji su naveli strah kod roditelja djece s autizmom, odnosno pitanje što će bit kad njihova djeca odrastu i kad onibiološki više neće moći biti s njima.