Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

11 GODINA STUPANJA NA SNAGU KONVENCIJE O PRAVIMA OSOBA S INVALIDITETOM

Slika: 11 GODINA STUPANJA NA SNAGU KONVENCIJE O PRAVIMA OSOBA S INVALIDITETOM

Republika Hrvatska potpisala je Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 30. ožujka 2007. godine.

Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom Generalna skupština Ujedinjenih Naroda usvojila je 13. prosinca 2006. godine, a Republika Hrvatska ju je potpisala 30. ožujka 2007. godine. Sabor Republike Hrvatske ju je ratificirao 1. lipnja 2007. godine.

Time je Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo iskazao svoje opredjeljenje, odnosno opredjeljenje čitavog hrvatskog društva i njegovih institucija za puno ostvarivanje svih temeljenih ljudskih prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Republika Hrvatska je tako usvojila stajalište da osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima.Svrha Konvencije je promicanje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda svih osoba s invaliditetom i promicanje poštivanja njihovog urođenog dostojanstva.

U Hrvatskoj svjedočimo donošenju zakonskih odredbi koje promiču prava osoba s invaliditetom, velikim naporima i energiji pokreta osoba s invaliditetom te mnogim inicijativama s ciljem izjednačavanja mogućnosti. Međutim, čini se da su na razini svijesti cjelokupnog društva potrebni dodatni napori koji bi rezultirali strukturalnim i održivim promjenama.

"Konvencija ne traži da osobe s invaliditetom imaju neka nova prava. Ona ne traži ništa više od onoga što drugi ljudi već imaju – ona traži da osobe s invaliditetom uživaju iste mogućnosti u društvo koje već imaju svi drugi"- Thomas Schindlmayr.