Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

WEBINAR - POLOŽAJ ŽENA S INVALIDITETOM I COVID - 19

U organizaciji SOIH - Mreže žena s invaliditetom i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 27. travnja 2021. godine održan je putem Zoom platforme webinar na temu “Položaj žena s invaliditetom i COVID-19”

Tema je izabrana zbog teškog položaja žena s invaliditetom u društvu, a čiji je položaj dodatno narušen pojavom pandemije. Kako bi prikaz stanja bio sveobuhvatan, uključujući i europsku perspektivu, uvodno izlaganje je održala Ana Peláez, dopredsjednica European Disability Foruma, dopredsjednica UN-ovog Odbora za eliminaciju diskriminacije prema ženama te aktivistica za prava žena s invaliditetom na međunarodnoj razini. Tijekom izlaganja istaknuti su opći problemi žena s invaliditetom te je upućen niz preporuka za poboljšanje kvalitete života žena s invaliditetom u Hrvatskoj. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, kao jedan od organizatora skupa, iznijela je prikaz stanja u Hrvatskoj.

U raspravi, koja je slijedila nakon izlaganja skupu se obratila Gordana Jurčević, predsjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom te je istaknula aktivnosti Mreže. Posebno je istaknula održavanje radionica i treninga za žene s invaliditetom te promicanje prava i život bez diskriminacije kao temeljnu svrhu rada Mreže. Jedna od značajnih aktivnosti Mreže je rad SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja o kojem je govorila voditeljica istog Štefica Roginić.
Tijekom rasprave između sudionika istaknuti su pozitivni primjeri kao i nedostaci sustava od ostvarivanje prava za sve osobe s invaliditetom neovisno o spolu, problema podrške te važnosti obrazovanja i informatičke pismenosti.

Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske je zahvalila svim sudionicima, a posebno Ani Peláez što je izdvojila vrijeme i svojim izlaganjem doprinijela unapređenju položaja žena s invaliditetom.

Skupu su nazočila 82 sudionika/ce.