Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

PREDSTAVLJEN AKCIJSKI PLAN UNAPRJEĐENJA SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Slika: PREDSTAVLJEN AKCIJSKI PLAN UNAPRJEĐENJA SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je dana 26. travnja 2021. Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je dana 26. travnja 2021. Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, kojem je krajnji cilj sveobuhvatna reforma sustava kako bi se omogućila bolja zaštita korisnika i unaprijedio stručni rad djelatnika u sustavu.

Implementacija kratkoročnih rješenja za unaprjeđenje planirana je do jeseni, a odnosi se na zapošljavanje 200 novih stručnih radnika te povećanje broja upravnih i inspekcijskih nadzora. Planirano je povećanje broja udomiteljskih obitelji kao i izmjene Zakona o udomiteljstvu kojim će se fleksibilizirati uvjeti za specijalne udomitelje i povećati njihove naknade.

Osniva se i Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika u čijem će radu sudjelovati predstavnici strukovnih komora, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te organizacija civilnog društva. Do kraja godine uspostavit će se zasebni obiteljski sudovi, specijalizirani za tematiku obitelji i nasilja u obitelji, a čije će izdvajanje omogućiti brže procese i veću senzibiliziranost sustava.

Srednjoročne strukturalne promjene planirane su do kraja 2022. godine, a sadržane su uglavnom u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, koji u saborsku proceduru ulazi već u lipnju ove godine. Glavne promjene sadržane novi Zakonom su osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu i Obiteljskog centra, osnivanje Akademije te povjerenstva za odlučivanje o pritužbama građana, smanjenje broja korisnika u institucijama, osiguravanje regionalne ravnomjernosti i pristupačnosti usluga, sigurnost i zaštita starijih osoba.

Neki od dugoročnih ciljeva su uspostavljanje jedinstvenog cjenika socijalnih usluga, informatizacija sustava za lakši pristup uslugama i njihovo efikasnije pružanje, a bolja zaštita korisnika i unaprjeđenje stručnog rada djelatnika u sustavu kroz kvalitetnu međuresornu suradnju i bolju kontrolu sustava predstavljaju glavne ciljeve cjelokupne reforma socijalnog sustava.

Akcijski plan možete pronaći OVDJE.