Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NAJAVA: OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA INVALIDA RADA HRVATSKE - 21. OŽUJKA

Slika: NAJAVA: OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA INVALIDA RADA HRVATSKE - 21. OŽUJKA

Hrvatski savez udruga invalida rada obilježit će Nacionalni dan invalida rada Hrvatske u Petrinji 21. ožujka 2023. godine u 12,00 sati u prostorima Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, Mirka Antolića 18, Petrinja

U Republici Hrvatskoj se svake godine 21. ožujka obilježava Nacionalni dan invalida rada. Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire društvene zajednice na prava i interese invalida rada, kako bi se ostvario visok stupanj prepoznatljivosti i ukazalo na potrebu provođenja aktivnosti u cilju prevencije invaliditeta uzrokovanog ozljedama na radu.

Nacionalni dan invalida rada Hrvatske obilježavamo već 16 godina kontinuirano s udrugama članicama, njih 33 u Republici Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, invalida rada u Republici Hrvatskoj ima 172 420 kao korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti. U Sisačko-moslavačkoj županiji ima invalida rada 3.439 od ukupnog broja osoba s invaliditetom kojih je 27.103.

Kako u Petrinji i šire u Sisačko-moslavačkoj županiji živi veliki broj invalida rada zbog industrije koja je bila razvijena u Županiji ove smo godine odabrali Petrinju kao grad u kojem se nakon potresa radi na obnovi i gradnji te želimo upozoriti odgovorne na važnost poštivanja pristupačnosti i prevencije stradanja na radu.


„INVALIDI RADA HRVATSKE SNAŽNO POTIČU OBNOVU PETRINJE“








POVIJEST OBILJEŽAVANJA NACIONALNOG DANA HRVATSKE - 21. OŽUJAK 


Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujak donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici

Zašto obilježavamo Nacionalni dan invalida rada? 

Hrvatski savez udruga invalida rada je uz pismenu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, ministrice obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, predsjednice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom gospođe Jadranke Kosor i predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislava Bobuša, povodom obilježavanja 40. godišnjice uspješnog rada na svečanoj sjednici Skupštine 2007. godine proglasio 21. ožujak Nacionalnim danom invalida rada Hrvatske.

Dvije godine kasnije, Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujak (Narodne novine, broj 24/9) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

Povijest odabranog dana, 21. ožujka kao Nacionalnog dana invalida rada veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 03. prosinca. Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire javnosti na prava i interese invalida rada. Nacionalni dan invalida rada prilika je i da se ostvari visok stupanj prepoznatljivosti invalida rada u društvu te da se ukaže na potrebu provedbe aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Iako su zakonom propisane visoke kazne, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih djelomično provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, udruge članice invalida rada diljem RH žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu.