Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NACIONALNI DAN OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM

Slika: NACIONALNI DAN OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM

05. svibnja je dan kada zajednica osoba s cerebralnom paralizom obilježava svoj Nacionalni dan


Ove godine obilježavanje je posvećeno temi „Odmor od skrbi“ kao razvoj nove inovativne socijalne usluge.

Radionicu je otvorila je potpredsjednica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, Ljiljana Vugrinec naglasivši važnost ovog dana za sve osobe s cerebralnom paralizom. Također se osvrnula na temu radionice, tj. odmor od skrbi, za koji je zaključila kako je od neprocjenjive važnosti za osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Potom se sudionicima obratila saborska zastupnica Ljubica Lukačić naglasivši kako su povratne informacije i iskustva samih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji od iznimne važnosti jer su to smjernice koje vode rad i smjerove izvršne vlasti prilikom donošenja odluka od važnosti za sve osobe s invaliditetom.

Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnika za zaštitu osoba s invaliditetomGrada Zagreba istaknula je podršku koju Grad daje za osobe s cerebralnom paralizom, te naglasila nastavak podrške i brige za građane s invaliditetom koji žive u gradu Zagrebu.

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić je istaknula pravo i potrebu osoba s invaliditetom na neovisan život te je pritom odmor od skrbi jedna od bitnih karika čije bi osiguravanje predstavljalo značajan pozitivan pomak u kvaliteti života osoba s invaliditetom.

Nakon izlaganja svih predavača nameće se zaključak da je navedena usluga od iznimnog značaja, pogotovo iz perspektive roditelja i obitelji koji skrbe o osobama koje imaju visoki stupanj invaliditeta i/ili višestruke teškoće.

Hrvatski savez udruga invalida rada sudjelovao je na obilježavanju Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.