MJERE ZAŠTITE OD COVID-19 ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je mjere zaštite od COVID - 19 za osobe s invaliditetom

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, infekcija COVID-19 u oko 80% slučajeva uzrokuje blagubolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14% ima težu bolest,a 6% ima teški oblik bolesti. Simptomi COVID 19 su: povišena tjelesna temperatura, kašalj,otežano disanje, gubitak osjeta okusa i mirisa bolova u mišićima i umor. U težim slučajevimajavlja se teška upala pluća, akutni sindrom respiratornog distresa, sepsa i septički šok koji moguuzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od težih oblika kroničnih bolesti podložnije su težimoboljenjima.


Velika većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugimkroničnim bolestima. S obzirom da se radi o novoj bolesti te su dostupni podaci nepotpuni, još sene može sa sigurnošću tvrditi koje skupine ljudi imaju teži ishod bolesti COVID-19.

Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uznapomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.


Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljitosapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristitidezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ihnemojte dirati neopranim rukama.


Obavezno je nositi kirurške ili druge vrste maski za zaštitu u javnom prijevoz ili boravku u svimzatvorenim prostorima. Ukoliko osoba s invaliditetom razvije neke od gore navedenih simptoma,mora se telefonom ili mailom telefonom ili mailom telefonom ili mailom, javiti svom liječniku obiteljske medicine od kojega će dobiti sveostale naputke vezane za daljnju dijagnostiku i liječenje.

Potrebno je uzeti u obzir da osobe s invaliditetom mogu zbog značajki teškoća biti unemogućnosti nositi masku ili provoditi samostalno higijenu ruku. Tim više ostale osobe koje su ublizini osobe s invaliditetom trebaju dosljednije provoditi sve preporučene mjere.Održavanje fizičke distane i nošenja maski nije potrebno u društvu osoba s kojima se živi u istomkućanstvu.

Opće mjere zaštite:


• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola

• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u košza otpad te operite ruke

• izbjegavajte bliski kontakt (održavajte udaljenost od najmanje 1 metar, a po mogućnosti dvametra) s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanjejedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah

• osobni asistenti, videći pratitelji ili druge osobe koje na neki način sudjeluju u dnevnojasistenciji osobi s invaliditetom trebaju nositi maske dok su u kontaktu sa osobom sinvaliditetom te redovito dnevno pratiti svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih pojaveprije navedeni simptomi, moraju se javiti svom liječniku, i ne dolaziti u kontakt sa osobom s invaliditetom.