Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

MEĐUNARODNI DAN ŽENA - 08. OŽUJAK

Slika: MEĐUNARODNI DAN ŽENA - 08. OŽUJAK

Međunarodni dan žena obilježava se kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena

Ideja za obilježavanjem Međunarodnoga dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u SAD-u, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Iz toga razloga su i žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 08. ožujka 1857. godine u New Yorku, zbog čega je Socijalistička partija SAD-a u znak podrške tim ženama proglasila Nacionalni dan žena.

Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu 1910. godine, na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen je Međunarodni dan žena, a Ujedinjeni narodi su 1975. godine donijeli odluku da se taj dan obilježava 08. ožujka.

Ovogodišnjem Međunarodnom danu žena UN je posvetio temu pod nazivom „Žene u rukovodstvu - Postizanje jednake budućnosti u COVID-19 svijetu“ kojom se žele istaknuti ogromni napori žena širom svijeta u oblikovanju ravnopravne budućnosti i oporavka od pandemije COVID -19.

Brojnim kampanjama koje se organiziraju u povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena želi se skrenuti pozornost i na postignuća i rodnu ravnopravnost žena u brojnim područjima, prvenstveno zdravstvenom i bolničkom sustavu.