MEĐUNARODNI DAN OBITELJI - 15. SVIBNJA

Međunarodni dan obitelji - 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”

Međunarodni dan obitelji počeo se obilježavati s ciljem naglaska na važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva. Željelo se potaknuti djelovanje društva u korist obitelji, donošenjem odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja.

Ovim poticajnim ciljevima želi se naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva zajedništvo, (tolerancija, demokracija…) počinju izgrađivati u obitelji.

Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući "zdravim" obiteljima društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. Kroz povijest se razvijenost neke zemlje procjenjivala kroz stanje njezinih obitelji. Razlog je taj što prosperitet neke zemlje i danas izravno ovisi o njezinim građanima.

Sve države su pozvane da svojim obiteljima garantiraju jednakost i ljudska prava, potiču zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružaju im mogućnost zapošljavanja, omoguće im obrazovanje i pomognu im da same brinu o sebi i pridonose razvoju društva.

Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana obitelji odvija se u pozadini jedne od najvećih svjetskih pandemija, no upravo zato danas su sve obitelji pozvane da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećaju jedni prema drugima.