Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

IN MEMORIAM - JOSIP PETRAČ

Slika: IN MEMORIAM - JOSIP PETRAČ

Dana 26. prosinca 2020. godine napustio nas je g. Josip Petrač, zaštitnik invalida rada i borac za bolji položaj i prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Djelovanje g. Petrača u pokretu osoba s invaliditetom obuhvaća širok spektar aktivnosti, od kojih posebno treba istaknuti njegovo zalaganje za uključivanje osoba s invaliditetom u svijet sporta, kao mogućnosti za očuvanje mentalnog zdravlja i preostalih fizičkih sposobnosti osoba s invaliditetom. Na inicijativu g. Petrača osnovan je Savez za sport i rekreaciju invalida rada (1964.), čiji je bio i dopredsjednik, od 1990. - 1994. godine. Na polju sportskih aktivnosti, iako i sam invalid rada, g. Petrač je neumorno djelovao, te je bio i jedan od osnivača današnjeg Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a od 1984. - 2004. godine bio je izbornik i trener reprezentacije Hrvatske u sjedećoj odbojci za osobe s invaliditetom, po čemu je i prepoznatljiv ne samo na razini RH već i u međunarodnim okvirima.

U opusu rada kojima se bavio g. Petrač, posebno mjesto zauzima iniciranje i zauzimanje za proglašavanje 21. ožujka Nacionalnim danom invalida rada, od strane Hrvatskog sabora 2007. godine, čiji je smisao skretanje pozornosti na potrebu stvaranja pozitivne klime za sprečavanje ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, te senzibiliziranje javnosti za potrebe unapređivanja društvenog položaja invalida rada, te njihove integracije i jednakopravnog sudjelovanja u životu zajednice. Bez obzira na ulogu u kojoj se našao ili funkciju koju je obnašao, kao predsjednik HSUIR-a ili član Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom (u razdoblju od 1998. - 2017. godine) ili zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (u razdoblju od 2009. - 2017.), g. Petrač je neumorno i organizirano djelovao na polju senzibilizacije javnosti vezano uz osobe s invaliditetom, promicanju zapošljavanja invalida rada na otvorenom tržištu rada, senzibilizaciji poslodavaca te promicanju razumne prilagodbe u sustavu rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Za svoj rad i djelovanje, g. Petrač, dobio je niz priznanja s kojima se ponosio cijeli pokret osoba s invaliditetom.

G. Petrač se povukao s mjesta predsjednika Hrvatskog saveza udruga invalida rada 02. srpnja 2020. godine ali je i nakon povlačenja njegov vedri duh bio aktivan sve dok nije završio u bolnici.

Odlazak gospodina Petrača nemjerljiv je gubitak za cijeli pokret osoba s invaliditetom. Svojim primjerom nas je zadužio da njegov rad nastavimo dostojanstveno njemu u spomen.

Gospodin Petrač zauvijek će ostati u našim srcima i vječnom sjećanju.


Predsjednik, Ante Štulić, ing.

Skupština Hrvatskog saveza udruga invalida rada

Predsjedništvo Hrvatskog saveza udruga invalida rada

Nadzorni odbor Hrvatskog saveza udruga invalida rada

Stručna služba Hrvatskog saveza udruga invalida rada