Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

PRIOPĆENJE ODBORA ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU POLITIKU HRVATSKOG SABORA POVODOM NACIONALNOG DANA INVALIDA RADA

Slika: PRIOPĆENJE ODBORA ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU POLITIKU HRVATSKOG SABORA POVODOM NACIONALNOG DANA INVALIDA RADA

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Renata Sabljar-Dračevac, uputila je priopćenje povodom Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske - 21. ožujak


HRVATSKI SABOR

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku


Zagreb, 21. ožujka 2021.



HRVATSKI SAVEZ UDRUGA INVALIDA RADA



Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada 21. ožujka upućujem u ime Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i u svoje osobno ime najiskreniju podršku i čestitku svim osobama koje se bore s nekim invaliditetom kao i svim Udrugama osnovanim s ciljem ostvarivanja njihovih boljih prava.


Nacionalni dan invalida radavrlo je značajan. Hrvatski sabor je 2009. godine, upravo na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, proglasio ovaj nacionalni dan. Tom prigodom želi se dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno se želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada. Unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Ove činjenice nas obvezuju da svakodnevno zajednički radimo na podizanju svijesti i promjeni stavova prema invalidnosti. Obvezuje nas da svakodnevno rušimo barijere, ustrajemo na kvaliteti života osoba s invaliditetom, njihovoj mobilnosti te uspješnoj integraciji u društvo.


Stoga, u povodu obilježavanja ovog dana, ovaj Odbor, kao i ja osobno, i dalje ćemo se zalagati da kroz zakonodavnu aktivnost, sudjelovanjem i organiziranjem tematskih sjednica, okruglih stolova, sastanka i inicijativa pridonosimo promicanju i izjednačavanju prava i mogućnosti invalida rada te unapređenju položaja osoba s invaliditetom. Prevencija invaliditeta na radu i poticanje invalida rada mlađe dobi na aktiviranje, na uključivanje i sudjelovanje u radu svakako je prioritet našeg zalaganja u provođenju politike vezane za osobe s invaliditetom.


PREDSJEDNICA ODBORA

Renata Sabljar-Dračevac, dr. med.