Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

OD DANAS MOŽETE PODNIJETI ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ISKAZNICE ZA POMORSKI PRIJEVOZ OSOBA S INVALIDITETOM I DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Slika: OD DANAS MOŽETE PODNIJETI ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ISKAZNICE ZA POMORSKI PRIJEVOZ OSOBA S INVALIDITETOM I DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Od danas se mogu podnijeti zahtjevi Agenciji za obalni linijski pomorski promet za izdavanje iskaznice za pomorski prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju

Agenciji za obalni linijski pomorski promet od dana 17. svibnja 2021. godine možete podnijeti Zahtjev za izdavanje iskaznice za osobe s invaliditetom. Zahtjev se šalje poštom na adresu: Agencija za obalni linijski pomorski promet, PP 8, 10 002 Zagreb.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge ostvaruju sljedeće kategorije korisnika:

  • - Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više
  • - Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 % tjelesnim oštećenjem
  • - Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%
  • - Gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnim oštećenjem
  • - Osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenje
  • - Djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenje


Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobna vozilo. Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. I IV. stupnjem funkcionalnog oštećenje koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem. Elektronski će se zahtjevi podnositi putem platforme e-Građani ili putem poveznice koja će biti dostupna na mrežnim stranicama Agencije. O dostupnosti elektronske usluge Agencija će obavijestiti korisnike.

Izrađena iskaznica za osobe s invaliditetom će korisniku biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja kompletnog zahtjeva. Provjera ostvaruje li korisnik pravo na iskaznicu za osobe s invaliditetom izvršit će se u Registru o osobama s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ažurirani podaci u evidenciji Registra o osobama s invaliditetom osnovni su preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje iskaznice za osobe s invaliditetom.

Iskaznicom za osobe s invaliditetom korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći ishoditi besplatne putne karte za putovanje trajektom.

Do 01. listopada 2021. godine korisnici će svoje pravo također moći ostvariti kao i do sad, podnošenjem zahtjeva brodaru, a nakon navedenog datuma isključivo iskaznicom za osobe s invaliditetom.

Sve informacije o pravilima izdavanja iskaznice za osobe s invaliditetom, sadržaju Zahtjeva kao i obrasca Zahtjeva za izdavanje  korisnici mogu naći na mrežnim stranicama Agencije pod kategorijom Iskaznice za osobe s invaliditetom

Izvor:  Agencija za obalni linijski pomorski promet