Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - 22. RUJAN

Slika: NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - 22. RUJAN

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine kada je suprug u brakorazvodnom postupku ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku

Nasilje nad ženama je duboko ukorijenjeno u svim društvenim strukturama te predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem javnosti, ali i senzibilizacijom svih stručnjaka i članova društva posebno uzimajući u obzir složenost dinamike nasilja među bliskim osobama.

U spomen na 22. rujna 1999. godine, kad je bivši policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec i odvjetnicu Hajru Prohić te Gordanu Oraškić, stranku u brakorazvodnom postupku, u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ove godine obilježavanje je posebno posvećeno gluhim i nagluhim ženama nad kojima se vrši učestalo nasilje kako u obitelji, tako i šire. Više o teškoćama s kojima se suočavaju gluhe i nagluhe žene i vrstama nasilja koje doživljavaju pogledajte na letku.