Vijesti / 15.9.2017.

IN PORTAL - Intervju Boris Jurevini

Udruga invalida rada Istre: Predlažemo hitnu izmjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakon treba mijenjati ponajprije u kontekstu ravnopravnosti zdravih zaposlenika i osoba s invaliditetom

IN PORTAL - Intervju Boris Jurevini

Udruga invalida rada Istre osnovana je 1968. godine na poticaj invalida rada 'Uljanika'. Trenutno broji 586 članova i dvadesetak volontera.
"Volonteri su nam potrebni pri radu s našim članovima, pogotovo kao pratnja kada idemo na izlet, kao društvo u šetnji u slobodno vrijeme, u svakodnevnim poslovima - kupovina namirnica, lijekova i slično. Najviše ih trebamo prilikom obilježavanja važnijih datuma, npr. Nacionalnog dana invalida rada, zatim Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a normalno i svakodnevno u smislu dijeljenja letaka, izrade plakata i pomoći članovima. Volonteri bi trebali imali razvijen senzibilitet za osobe s invaliditetom te za rad s osobama starije životne dobi", objašnjavaju iz Udruge.
Članovi mogu biti invalidi rada, odnosno sve osobe s invaliditetom na području Istarske županije koje imaju rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a pomaže im se materijalno i moralno. Udruga ima mogućnost i pridruženih članova, koji su zainteresirani pretežno za izlete, vježbanja i predavanja.
"Kako smo nedavno dobili donaciju za autobus, naša Udruga financira poneki izlet kako bi omogućila zajedničko druženje naših članova", napominju iz Udruge.
Zahvaljujući donacijama, svojim članovima koji teško spajaju kraj s krajem jednom mjesečno mogu pokloniti pelene u slučaju inkontinencije i higijenske uloške, a također posuđuju i ortopedska pomagala: obična i električna invalidska kolica, bolničke krevete, anatomske madrace, noćne posude.
Unutar Udruge aktualna su dva projekta. Jedan se tiče geronto domaćica – trenutno imaju gospođu Ivanku koja se brine za 16 članova, posjećuje ih, opere im suđe, očisti kuću ili stan, naručuje za preglede kod liječnika, a drugi pravne pomoći kod ostvarivanja prava – u kojem slučaju upravo sam predsjednik udruge Boris Jurevini (65), zahvaljujući svojem životnom iskustvu i stalnom praćenju zakona, najčešće savjetuje članove.
Jedan od oblika djelovanja je i stalna suradnja sa srodnim udrugama širom Hrvatske. Ti susreti, upoznavanja i druženja ispunjeni su razmatranjem zajedničkih problema i traženjem načina za njihovo rješavanje. Ali isto tako uzajamna potpora i radost koja trajno ostaje u sjećanju. Udruga je ostvarila suradnju s Udrugom multiple skleroze, Crvenim križem iz Pule te Ligom za borbu protiv raka.
Suradnja s Hrvatskim savezom udruga invalida rada je odlična od samog početka, a Jurevini je i član Predsjedništva. Tako da će sudjelovati ove godine na obilježavanju 50. godišnjice rada i djelovanja HSUIR-a 10. listopada u Zagrebu.
Najčešći problemi unutar Udruge su financijske naravi. Predsjednik se požalio na činjenicu da su za ostvarivanje svih ovih programa potrebna financijska sredstva, što je nesumnjivo najveći problem Udruge, a što direktno utječe na ostvarivanje svih njenih aktivnosti i programa.
Udruga invalida rada Istre imala je priliku biti partner projekta 'Podrška u zajednici – TRIP B', u sklopu kojega je izdana publikacija psihosocijalne podrške. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a publikacija prikazuje iskustva pružanja psihosocijalne podrške sa ciljem aktivacije korisnika/ca na tržište rada za beskućnike, osobe s intelektualnim poteškoćama, invalide rada i osobe s mentalnim oštećenjem.
Vezano za Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, u smislu ravnopravnosti zdravih zaposlenika i osoba s invaliditetom, Jurevini smatra da je isti nedorečen, a aplikacija gotovo nemoguća.
"Predlažem hitno mijenjanje Zakona, Pravilnika, vještačenja, a da se pri tome uzme u obzir austrijski, talijanski ili njemački primjer", istaknuo je za kraj Jurevini.
Ako je član korisnik socijalne pomoći, članarinu u Udruzi ne plaća. S mirovinom do 1.500,00 kuna, članarina iznosi 50,00 kuna, a za one s mirovinom iznad navedenog iznosa članarina je 100,00 kuna. Isto je i s prvom upisninom.
 
Klaudija Klanjčić
Objavljeno: 15.09.2017


Hrvatski savez udruga invalida rada - HSUIR

Hrgovići 47, 10 110 Zagreb

 • Tel.: +385 1 48-29-295
 • Fax: +385 1 48-29-076
 • info@hsuir.hr
 • OIB: 18890872018
 • IBAN: HR2623600001101372628
 • Radno vrijeme 7:30 - 15:30h (ponedjeljak - petak)

  HSUIR - PRAVNO SAVJETOVALIŠTE

 • besplatne pravne informacije i savjeti
 • Tel.: +385 1 48-29-295
 • info@hsuir.hr
 • Svaki dan 9:00 - 14:00 (ponedjeljak - petak)