Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

III. SASTANAK STRUČNOG SAVJETA PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Slika: III. SASTANAK STRUČNOG SAVJETA PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Treći sastanak članova Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao se online 13. srpnja 2022. godine

Uvodno se članicama i članovima Stručnog savjeta obratila pravobraniteljica Anka Slonjšak koja se osvrnula na rad ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom te na područne urede u Osijeku, Splitu, Rijeci. Ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom obilježit će sljedeće godine petnaest godina uspješnog rada nizom aktivnosti.

Nakon uvoda daljnje teme i rasprave na sastanku odnosile su se na aktualne izazove osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju s posebnim osvrtom na Inicijativu za zabranu korištenja CD protokola. Na sastanku su sudjelovale predstavnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Lejla Kiš Glavaš i Jasmina Stošić. Savjet je pružio puno podršku Peticiji za zabranu CD protokola.

Na samom kraju Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice osvrnuo se na pravne propise u proteklom razdoblju te tako naveo da je ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom sudjelovao u 7 javnih savjetovanja s 25 prijedloga. Trenutno su 3 propisa na savjetovanju:

  1. Zakon o radu - 11. kolovoza 2022. godine
  2. Pravilnik o mjerilima za pružanje socijalnih usluga -10. kolovoza 2022. godine
  3. Tehnički propis o osiguravanju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom I smanjene pokretljivosti - 04. kolovoza 2022. godine

Na sastanku je sudjelovao i Hrvatski savez udruga invalida rada .