Centar znanja / 19.11.2018.

XXIII. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dana 12. i 13. studenog 2018. godine održala je u Zagrebu XXIII. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

XXIII. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Teme Simpozija bile su inkluzivno obrazovanje, mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom te neovisno življenje. Cilj Simpozija bio je istaknuti probleme i potrebe osoba s invaliditetom te donijeti zaključke o daljnjem djelovanju. Na Simpoziju su sudjelovali predstavnici udruga i saveza osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Na simpoziju je ujedno obilježeno 10 godina od stupanja na snagu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.                                                                                      

Prvi dan Simpozija bio je posvećen tematici inkluzivnog obrazovanja. Predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja istaknula je važnost socijalnog uključivanja i razvoja sustava podrške za djecu s poteškoćama u razvoju. Predstavnica Udruge Zamisli, predstavnica Udruge Dodir i predstavnica Udruge Srce, predstavile su djelovanje vlastitih udruga u ostvarenju cilja uključenja mladih s invaliditetom u sustav obrazovanja, prilagodbe potrebama osoba s invaliditetom te učinkovite rane detekcije i intervencije. 

                                                                                                                     

Stručnjakinja za poslovnu komunikaciju i osobni razvoj s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ljiljana Buhač  detaljno je opisala vještinu lobiranja i zagovaranja, osvijestila je sudionike Simpozija o komunikativnim mogućnostima i pristupima koji su im na raspolaganju. Predstavnica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavila je izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Drugi dan Simpozija bio je posvećen metodama i rezultatima praćenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Predstavnici udruga osoba s invaliditetom izrazili su nezadovoljstvo zbog nedostatka suradnje s Ministarstvom za demografiju, mlade i socijalno politiku. Upozorili su na ponavljanje problema u osiguravanju uslugu osobne asistencije. Zbog neusklađenosti između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dolazi do kašnjenja isplate plaća asistentima ili osobe s invaliditetom ostaju bez asistenata. Udruge osoba s invaliditetom izrazile su veliko nezadovoljstvo zbog različitih sati asistencije ovisno o izvoru financiranja. 

 


Hrvatski savez udruga invalida rada - HSUIR

Hrgovići 47, 10 110 Zagreb

 • Tel.: +385 1 48-29-295
 • Fax: +385 1 48-29-076
 • info@hsuir.hr
 • OIB: 18890872018
 • IBAN: HR2623600001101372628
 • Radno vrijeme 7:30 - 15:30h (ponedjeljak - petak)

  HSUIR - PRAVNO SAVJETOVALIŠTE

 • besplatne pravne informacije i savjeti
 • Tel.: +385 1 48-29-295
 • info@hsuir.hr
 • Svaki dan 9:00 - 14:00 (ponedjeljak - petak)