SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE - NOVE SMJERNICE U LIJEČENJU

Nakon što su u studenom prošle godine nakon 20 godina ukinute stare i donesene nove smjernice za liječenje multiple skleroze, svi oboljeli od te bolesti u Hrvatskoj dobili su mogućnost pravovremenog liječenja, rečeno je na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana MS-a

Od MS-a u Hrvatskoj boluje 6200 osoba, a riječ je o kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava, koja može zahvatiti i mozak, moždano deblo te kralježničku moždinu. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće između 18. i 50. godine života, nepoznatog je uzroka i nepredvidljivog tijeka. 

“Prema novim smjernicama svi oboljeli od MS-a dobili su mogućnost pravovremenog liječenja, jer su ukinuta tri diskiminirajuća kriterija koja su bila preduvjet za liječenje, a to su dob do 55 godina, godina dana nakon postavljanja dijagnoze i dva liječenja relapsa u dvije godine. Anketa među oboljelima je pokazala da je gotovo polovica već osjetila promjenu u liječenju ili dobila lijek”, istaknula je izvršna direktorica Saveza društava MS-a Hrvatske Dijana Roginić. Ističe kako ima prostora za daljnje pomake, jer dosta oboljelih još čeka lijek duže od godinu dana pa se nada da će ubrzo svi oboljeli dobiti lijek odmah po postavljanju dijagnoze.

Na okruglom stolu je istaknuto kako se danas u Hrvatskoj veliki dio bolesnika liječi bez ikakvih ograničenja, a to znači da odmah po postavljanju dijagnoze svatko može dobiti lijek koji mu modificira tijek bolesti, smanjuje invalidnost, broj relapsa i nove lezije. Poznato je da je MS drugi najčešći uzrok invaliditeta, odmah iza prometnih nesreća.

U Savezu ističu kako je sljedeći važan korak uspostava registra oboljelih pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kako bi se utvrdio točan broj osoba s MS-om.

Na okruglom stolu moglo se isprobati i MS Glove VR Experience, to jest virtualnu stvarnost koja simulira simptome MS-a i svakodnevne poteškoće s kojima se suočavaju oboljeli. Putem posebno dizajnirane rukavice spojene s virtualnom stvarnošću, može se vidjeti koliko je ponekad teško uz MS obavljati i vrlo jednostavne zadatke.

Ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada na okruglom stolu je sudjelovao Leke Sokolaj, izvršni direktor.