Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Slika: Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 25. ožujka 2019. godine održan je II. sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Tema sastanka je bileparticipacija osoba s invaliditetom u donošenju pravnih propisa i primjena Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima.
Raspravljalo se o važnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom, predstavnika osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u radnim skupinama državnih i javnopravnih tijela nadležnih za izradu nacrta prijedloga zakonskih i podzakonskih propisa, sudjelovanju u e-Savjetovanjima, te postupcima donošenja lokalnih strategija i procesima donošenja drugih važnih dokumenta za osobe s invaliditetom.

Raspravljalo se i o ulozi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom kao i mogućnosti zagovaranja prava i interesa osoba s invaliditetom kod državnih institucija.
Vezano za Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima razmatrali su se propisani uvjeti koje pomoćnici u nastavi moraju ispunjavati, njihovo osposobljavanje i educiranje, verifikacije stečene stručnosti, problem nedostatka pomoćnika osobito u manjim mjestima, njihovi uvjeti rada i mala naknada za rad. Zaključeno je da za sljedeću školsku godinu predstoje mnogi izazovi na kojima zbog ranijih rokova upisa djece s teškoćama treba što je moguće prije početi raditi.

Na sastanku je donesena odluka o sastancima Stručnog savjeta u užem sastavu.

Ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada na sastanku je sudjelovao Leke Sokolaj.