Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku

Slika: Sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 25. ožujka 2019. godine održan je sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku

Zakon o inkluzivnom dodatku objedinjavao bi prava iz više zakona koja su u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zakon bi osigurao, u jednom pravu, potrebnu potporu osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju. Inkluzivni dodatak ostvarivala bi osoba s utvrđenim trajnim tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i djelotvorno sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima, zbog čega postoji potreba za određenom razinom potpore u obavljanju aktivnosti radi uključivanja u svakodnevni život.

Predstavnici ministarstva na sastanku su iznijeli popis i vrijednost povlastica za osobe s invaliditetom na godišnjoj razini. Članovi Radne skupine su se složili da parametri za ostvarivanje prava na inkluzivni dodatak ne mogu biti ni imovinski ni dohodovni cenzus. Izvršni direktor HSUIR-a Leke Sokolaj podsjetio je da su četiri razine funkcionalnosti premalo te da dolazi do preklapanja u vještačenju zbog čega je predložio sedam razina funkcionalnosti.

Na sastanku je iznesen opći stav o potrebi osnivanja manjih radnih skupina koje bi bile učinkovitije u samoj izradi Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku.