Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sastanak delegacije Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije s predstavnicima saveza osoba s invaliditetom

Slika: Sastanak delegacije Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije s predstavnicima saveza osoba s invaliditetom

U službenoj posjeti Uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom, 30. i 31. kolovoza boravili su predstavnici Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije

Narodni pravobranitelj Republike Makedonije je zasebno, stručno i neovisno tijelo osnovano prije 20 godina s posebnim mandatom zaštite građanskih prava i nadležnostima poduzimanja radnji i mjera za zaštitu načela nediskriminacije te odgovarajuću i pravičnu zastupljenost članova zajednice u tijelima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama i agencijama. Posjet je na zamolbu makedonskih kolega organiziran zbog prepoznavanja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kao institucije s mnogobrojnim primjerima dobre prakse u svom radu i velikim iskustvom u područjima praćenja i izvještavanja o pravima osoba s invaliditetom, kao i aktivne suradnje s organizacijama civilnog društva. Tijekom posjeta makedonska se delegacija upoznala s načinom rada i organizacijom rada Ureda, posebnostima i izazovima u područjima rada savjetnika pravobraniteljice, iskustvima u praćenju i izvještavanju o provedbi Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, a posjetili su i zajednicu organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom u Zagrebu, kao i uređeni pristupačni prostor za rekreaciju osoba s invaliditetom na Jarunu.

U prostorima Silent cafea održan je zajednički sastanak s predstavnicima krovnih organizacija i saveza civilnog društva koje zastupaju i zagovaraju prava osoba s invaliditetom. Tijekom razgovora izmijenjena su iskustva u radu ovih pravobraniteljskih institucija, kao i posebnostima država i društva u kojima rade. Na sastanku je sudjelovao i izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Leke Sokolaj.