Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Slika: Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se od 2017. godine, prema odluci Hrvatskog sabora, u Republici Hrvatskoj obilježava zadnje srijede u veljači

Diljem svijeta danas će se obilježiti Dan ružičastih majica, nasto kao znak podrške dječaku izloženom vršnjačkom nasilju jer je bio odjeven u ružičastu majicu, koju je nosio u znak potpore bolesnoj majci. Upravo je stoga ružičasta boja postala prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Danas će se brojnim aktivnostima osvijestiti javnost o nasilju, njegovim posljedicama, ali i snazi koju pozitivne društvene vrijednosti i poštivanje različitosti imaju na djecu i mlade. Nasilje danas nije samo verbalno ili fizičko, već je sve je izraženije u virtualnom svijetu i društvenim mrežama koje djeca i mladi svakodnevno koriste.

Stoga je potrebno skrenuti pozornost na potrebu otvorene rasprave o problemu nasilja, pravovremene zaštite žrtava vršnjačkog nasilja kao i pružanja pomoći djeci i mladima koji čine nasilje. Od iznimne je važnosti kontinuirana i sustavna provedba preventivnih aktivnosti namijenjenih djeci, mladima, roditeljima i nastavnicima koje su usmjerene razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te podizanju razine svijesti i znanja o pojavi vršnjačkog nasilja.
Zajedničkim snagama potrebno je uputiti jasnu poruku kako je nasilje neprihvatljivo te promovirati kulturu mira i nenasilja.

I vi možete reći #nasiljeprestajeovdje.