Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama - #prekinimošutnju2019.

Slika: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama - #prekinimošutnju2019.

Republika Hrvatska sedmu godinu zaredom pridružila se sudjelovanju u svjetskoj kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama"

Kampanja „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution“ je tijekom godina prerasla u pokret, a akcije se provode u više od 200 zemalja u svijetu. Brojne organizacije i ženske udruge, koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava, a među kojima je i SOIH – Mreža žena s invaliditetom, trude se različitim akcijama upozoriti na nasilje nad ženama.

Nakon što je prošlog tjedna, 14. veljače – na Valentinovo, u pet do dvanaest sati, na Markovom trgu u Zagrebu održana akcija #prekinimošutnju čitanjem nekoliko svjedočanstava žena prikupljenih u RODA-ma te zahtjeva, kojom se željelo podsjetiti i Vladu na obećanje dato Udruzi Roda u vezi Rezolucije o ženskom zdravlju, sutradan se akciji pridružio iHrvatski savez udruga invalida rada – HSUIR.

Valentina, Nataša i Ivana kao predstavnice HSUIR-a te Marina, korisnica osobne asistencije preko HSUIR-a, čitale su u Knjižnici Staglišće svjedočanstva žena koje su preživjele nasilje u zdravstvenim ustanovama.

Leke Sokolaj, izvršni direktor u HSUIR-u, sudjelovao je kao muškarac i pravnik u čitanju svjedočanstava i jednostavno nije mogao sakriti zgražanje. Dirnule su ga vidljivo riječi žena koje su prošle nasilje po bolnicama, pogotovo one koje su prošle operacije i različite postupke bez anestezije, često puta uz vrijeđanje osoblja.

- Navedena kampanja rezultirala je da se konačno prekinula šutnja. Svjedoci smo da se čak i u Saboru raspravljalo o nasilju nad ženama. Što se tiče mene kao pravnika i voditelja SOS telefona zajedno sa Šteficom Roginić, posebno moram naglasiti da je nasilje nad osobama s invaliditetom, nad ženama, dvostruko teže i uvjetovano je teškim fizičkim stanjem. Iz tog razloga sam sadržaj različitih oblika nasilja je takav da je i meni narušio zdravstveno stanje, uglavnom pojedinosti takvih slučajeva. Smatram da posebno trebamo obratiti pažnju na institucionalno nasilje, jer ono je poglavito teži oblik budući žrtve imaju povjerenje u njih, a na kraju dožive strašna razočarenja - rekao je Sokolaj.


Na različitim lokacijama u gradu žene i muškarci čitali su svjedočenja žena prikupljena kampanjom #prekinimošutnju, a sve kako bi se prekinula šutnja o institucionalnom nasilju nad ženama. Bila je to prilika da žene (i muškarci), koji prije podne rade i/ili ne mogu prisustvovati akciji, sudjeluju u čitanju svjedočanstava ispred ambulanti, sudova, knjižnica, trgovina, ili gdje žele i mogu.

Da bismo spriječili nasilje nad ženama, moramo prepoznati i povezivati nasilje u svim njegovim oblicima: uz fizičko, seksualno ili psihičko nasilje, a svjedočimo i sustavnom ekonomskom, političkom i socio-kulturnom nasilju. Prošle godine zagovarale smo ratifikaciju Istanbulske konvencije, a godinu dana kasnije svjedočimo novim ubojstvima žena, pokušajima ubojstava, premlaćivanju i neadekvatnom kažnjavanju zlostavljača, napadima na reproduktivna prava žena, kiretažama bez anestezije, trgovanju ženama, seksizmima… Svakodnevno smo svjedoci institucionalnom nasilju: pravosuđe, socijalne službe, zdravstvene i obrazovne ustanove ne djeluju u cilju sprječavanja nasilja, a Konvencija se ne provodi. Stoga želimo podsjetiti na akciju #prekinimošutnju, kojom su žene progovorile o nasilju u zdravstvenim institucijama i zahtijevat ćemo da prestanu svi oblici nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama o kojemu su žene progovorile tijekom akcije #prekinimošutnju.