Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

MEĐUNARODNI DAN PRAVA DJETETA

Slika: MEĐUNARODNI DAN PRAVA DJETETA

Svake godine 20. studenoga obilježava se Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj ukazati na važnost dobrobiti onih najmlađih diljem svijeta, ali i probuditi svijest o problemima s kojima se djeca susreću u današnje vrijeme

Naime, 20. studenoga 1959. godine Ujedinjeni narodi su usvojiliDeklaraciju o pravima djeteta, a1989. i Konvenciju o pravima djeteta.Ljudska prava ne odnose se samo na odrasle. I djeca imaju pravo na život, zdravlje, obrazovanje, pa i pravo na igru. Također, dječja prava uključuju i pravo na obitelj, te zaštitu od nasilja i diskriminacije. Djeca imaju pravo i na to da se njihov glas čuje.

Osnovna dječja prava su:

  • Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;
  • Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
  • Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;
  • Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Nažalost, djeca diljem svijeta nose se s brojnim poteškoćama. Prema podacima Children Incorporateda, njih 385 milijuna diljem svijeta živi u siromaštvu. Svako četvrto dijete živi u siromaštvu u najbogatijim zemljama svijeta, a 8500 djece dnevno umire zbog pothranjenosti. Uz siromaštvo, tu su i nasilje, život u izbjeglištvu, nedostatak obrazovanja, zanemarivanje, težak rad, prostitucija, trgovina ljudima i internetska dječja pornografija.
Djeca žive u svijetu koji pred njih stavlja mnoge izazove, a najviše pomaže roditeljska ljubav i obitelj koja im može dati dobre smjernice za budućnost. Nažalost, milijuni djece to nemaju. Prema podacima UNICEF-a, 153 milijuna djece diljem planeta su siročad.