Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

KAMPANJA ZA DIGITALNU PRISTUPAČNOST

Slika: KAMPANJA ZA DIGITALNU PRISTUPAČNOST

U okviru Europskog tjedna mobilnosti, na Cvjetnom trgu u Zagrebu 22. rujna 2019. godine, predstavljen je Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora

Kampanja je održana u sklopu Europskog tjedna mobilnosti povodom stupanja na snagu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora 23. rujna 2019. godine.

U kampanji su sudjelovali Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Uredom povjerenika za informiranje te 8. Centar znanja za društveni razvoj.
Kampanji je cilj promovirati pravo na digitalnu pristupačnost. Važno je naglasiti kako će se osiguranjem standarda pristupačnosti povećati transparentnost tijela javne vlasti, jer će informacije koje proaktivno objavljuju tijela javne vlasti biti dostupnije osobama s raznim oblicima smetnji (vizualnim, auditivnim, motoričkim, kognitivnim). Osim jačanja inkluzivnosti, povećana pristupačnost sadržaja doprinjet će većoj učinkovitosti ostvarenja prava na informaciju, ali i drugih prava koja se ostvaruju korištenjem informatičkih tehnologija.

Podsjetimo, u Europskoj uniji donesena je Direktiva 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora s ciljem da se olakša pristup javnim uslugama i informacijama koji će pomoći svim korisnicima u svakodnevnom životu, pružiti široki spektar informacija i usluga na internetu koje su ključne za javnost i osigurati bolju kvalitetu života odnosno veću digitalnu uključenost. Navedena Direktiva transponirana je u nacionalno zakonodavstvo kroz Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 17/2019).