Vijesti / 7.3.2018.

" I dalje aktivne i uključene"

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji sa SOIH - Mrežom žena s invaliditetom, organizirali su okrugli stol i radionicu povodom Međunarodnog dana žena – 8. ožujka

Na skupu je  sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković predstavila  novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji,  po kojemu se kao nasilje u obitelji tretira  i "zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje". Iako su zakonom predviđene kazne za počinitelje do nekoliko tisuća kuna, odnosno 90 dana zatvora, sudska praksa pokazuje da se nasilje u obitelji često smatra beznačajnim djelom, pa se novčana kazna ublažava do 100 kuna, a zatvorska kazna do tri dana.

Sutkinja Žigante Živković također je upozorila da još nije donesen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji koji bi trebao biti "moćan instrument za pomoć žrtvama".                      

U sklopu kampanje "I dalje aktivne i uključene" pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na nepovoljan položaj žena s invaliditetom u obrazovanju i zapošljavanju, te njihovu izloženost nasilju u obitelji, koje često prešućuju zbog ovisnosti o napadaču. Zbog tradicionalnih patrijarhalnih stavova  žene s invaliditetom teško se odlučuju prijaviti obiteljsko nasilje, tako da su razmjeri tog nasilja još uvijek "siva zona".

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić istaknuo je kako su nasilnici najčešće muškarci o kojima su žene ovisne, financijski, u brizi i njezi. Žene često ne znaju prepoznati nasilje kojemu su izložene ili ne znaju kome bi se mogle obratiti. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom najviše prijava zaprimio je za psihičko nasilje nad ženama s invaliditetom. 

Štefica Roginić, voditeljica SOS telefona za žene s invaliditteom žrtve nasilja, potvrdila je kako se najčešće prijavljuje psihičko i verbalno nasilje. Raspon počinitelja nasilja vrlo je širok - od bračnih i izvanbračnih partnera, do roditelja, djece, pa čak i susjeda i nepoznatih osoba.  Uz SOS telefonu žrtve dobivaju ohrabrenje te pomoć u pravnom savjetovanju. Marica Mirić predstavila je „Strateški okvir 2016. -2020.

 

 

Drugi dio skupa bio je rezerviran za radionicu “Starije žene s invaliditetom i njihove potrebe za podrškom u obitelji“. Žene s invaliditetom starije životne dobi, kroz osobna iskustva, upozorile su na teškoće i vrste nasilja s kojima se svakodnevno susreću, bez obzira žive li u urbanim ili ruralnim sredinama, same ili u obitelji. 

Hrvatski savez udruga invalida rada sudjelovao je na okruglom stolu i radionici.  

 

Hrvatski savez udruga invalida rada - HSUIR

Hrgovići 47, 10 110 Zagreb

 • Tel.: +385 1 48-29-295
 • Fax: +385 1 48-29-076
 • info@hsuir.hr
 • OIB: 18890872018
 • IBAN: HR2623600001101372628
 • Radno vrijeme 7:30 - 15:30h (ponedjeljak - petak)

  HSUIR - PRAVNO SAVJETOVALIŠTE

 • besplatne pravne informacije i savjeti
 • Tel.: +385 1 48-29-295
 • info@hsuir.hr
 • Svaki dan 9:00 - 14:00 (ponedjeljak - petak)