Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

“INFORMIRANI I SIGURNI U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI”

Slika: “INFORMIRANI I SIGURNI U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI”

Hrvatski savez udruga invalida rada zajedno s Udrugom invalida rada Pakrac - Lipik uspješno je proveo prvu polovicu programa “Informirani i sigurni u trećoj životnoj dobi” u 2021. godini

Hrvatski savez udruga invalida rada prijavio se na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unapređenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu. Dana 20. siječnja 2021. godine potpisali smo Ugovor s Ministarstvom pod nazivom “Informirani i sigurni u trećoj životnoj dobi”. Prva polovica provedbe programa u 2021. godini je iza nas Savez i Udruga ostvarili su sve planirane ciljeve.

Partner na programu je Udruga invalida rada Pakrac – Lipik kao temeljna Udruga HSUIR – a. Udruga je odabrana jer ima potencijala za osnaživanje i djeluje na području na kojem ćemo nastojati uključiti osobe s invaliditetom starije životne dobi. Cilj je direktno pridonijeti jačanju njihove socijalne uključenosti u lokalnu zajednicu i doprinijeti socijalnoj skrbi za istu kategoriju osoba koja je socijalno isključena po dvije osnove: zbog starost i zbog invaliditeta.

Ovim Programom nastojalo se osigurati provođenje socijalne usluge dnevnih aktivnosti, informiranja, pravnog savjetovanja, osnaživanja i educiranja, te osigurati podršku u svrhu smanjenja i sprečavanja njihove socijalne isključivosti.

Međutim, Savez je kao i ostale udruge kojima su odobreni Programi, morao većinu planiranih aktivnosti prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Većinu planiranih aktivnosti prenamijenili smo u aktivnosti pomoći u kući starijim osobama na području Pakraca i Lipika kojima je pomoć potrebna. Aktivnosti koje su planirane kao što su predavanja i savjetovanja i dalje su u planu, ali će se održati putem internet platforme Zoom.

U Udruzi invalida rada Pakrac – Lipik zaposlili smo osobu sa Zavoda za zapošljavanje koja je mlađa osoba od 30 godina, te koja će raditi svaki dan na pola radnog vremena i biti dostupna za sve članove Udruge. Također, novozaposlena osoba će pružati uslugu pomoći u kući kojom će se osiguravati da se članovima kojima je to potrebno dostave lijekovi, namirnice i slično. Navedena usluga će biti u ovom trenutku više nego potrebna s obzirom da su članovi udruge starije osobe koje spadaju u visokorizične osobe. Također, novozaposlena osoba će kontaktirati i izrađivati prezentacije i organizirati online radionice.

U šestomjesečnom razdoblju provedbe Programa ostvarili smo planirane ciljeve. Zaposlili smo voditeljicu aktivnosti u udruzi (novo zapošljavanje), kupili smo prijenosno računalo (za rad novozaposlene osobe), tiskali smo plakat za promidžbu projekta koje smo zalijepili na frekventna mjesta u Pakracu i Lipiku, tiskali smo brošuru kako bi informirali članove o pravima koje imaju osobe s invaliditetom, te opasnostima sklapanja Ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Predviđenu aktivnost održavanja kreativnih radionica, radionica ručnog rada i tradicionalnih obrta zamijenili smo (prije potpisa Ugovora o dodjeli financijskih sredstava – radi epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj i nemogućnosti provedbe navedenih aktivnosti) nabavom i podjelom namirnica, higijenskih i kućanskih potrepština za najugroženije osobe iz Udruge invalida rada Pakrac – Lipik.

U šestomjesečnom razdoblju UIR Pakrac – Lipik je organizirao za svoje članove koji su najteže materijalne ili zdravstvene situacije podjelu namirnica, higijenskih i kućanskih potrepština u dva navrata.

Kupljena je i zaštitna oprema za najpotrebitije članove UIR Pakrac – Lipik.

Organizirali smo predavanja na temu Opasnosti sklapanja Ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju i Informiranje o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Također, održano je šest sastanaka programskog tima (jednom mjesečno) na kojem su dogovarane aktivnosti po Programu.