Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

KONFERENCIJA ZA VODITELJE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM 2024.

Slika: KONFERENCIJA ZA VODITELJE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM 2024.

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održao je 15. travnja 2024. godine Konferenciju za voditelje udruga osoba s invaliditetom

Uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u okviru provedbe prve godine programa „Podrška prava – inkluziju olakšava“ Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom održao je Konferenciju za voditelje udruga osoba s invaliditetom.

Uvodno se prisutnima obratila predsjednica HSUTI-ja Jozefina Kranjčec te istaknula kako je Konferencija okupila stručnjake iz područja koja su važna i aktualna osobama s invaliditetom. Potom se sudionicima obratila državna tajnica Margareta Mađerić koja je ujedno i otvorila Konferenciju. Sudionicima Konferencije obratio se i pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić istaknuvši kako je prošla 2023. godine bila godina donošenja značajnih zakonskih propisa za osobe s invaliditetom čija nas primjena očekuje u ovoj godini. Također, pravobranitelj je istaknuo kako se nada da će novi oblici sustavnog financiranja organizacija civilnog društva omogućiti jačanje zagovaračkih mogućnosti organizacija koje zastupaju i predstavljaju interese osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Na konferenciji su održana izlaganja: Primjena Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku, Zvjezdana Bogdanović savjetnica ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike;  Vrste podrški Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva;  Nova uloga saveza osoba s invaliditetom kao izazov, Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske;  ”RDG – Radost dobrog gospodarenja”, Dragan Kopecki, viši predavač s Poslovnog veleučilišta Zagreb; Registar osoba s invaliditetom i primjena Zakona o povlasticama u prometu i nacionalni preventivni programi, Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a. 

Na Konferenciji su ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada sudjelovali predsjednik Ante Štulić i izvršni direktor Leke Sokolaj.